non-fictie

Nicholas Carr: De glazen kooi. Wat automatisering met ons doet. (The Glass Cage: Automation and Us) Vert. Huub Stegeman. Maven Publishing; 336 blz. euro 22

Nicholas Carr, auteur van 'Is Google Making Us Stupid?', stelt vast dat we steeds vaker taken waar menselijke talenten als creativiteit, scherpzinnigheid en nieuwsgierigheid mee vervlochten zijn, aan robots en computers overlaten. Hij vraagt zich af wat dat doet met ons, en met de samenleving.

Anton van Hooff: Keizers van het Colosseum. Ambo/Anthos; 312 blz. euro 21,99

Anton van Hooff verhaalt van de tijd dat Vespasianus en zijn zoons Titus en Domitianus keizers waren van het Romeinse Rijk. Onder hun heerschappij werd de Joodse Opstand neergeslagen en de Tempel van Jeruzalem verwoest, en ging Pompeï ten onder door de uitbarsting van de vulkaan Vesuvius. Het volk in Rome kreeg het Colosseum en bloedige spelen.

Anjuly de Geus: #Geen filter. Bekentenissen van generatie Y. Scriptum; 164 blz. euro 17,95

Historica Anjuly de Geus laat twintigers en jonge dertigers - de zogeheten generatie Y - aan het woord over hun keuzes, twijfels, carrières, liefdes en angsten. Kwesties als 'alles willen', 'afstudeerhel', 'dateleed' en omgaan met de 'urban tribe', de vriendengroep, krijgen aandacht, maar ook: nauwelijks rond kunnen komen ondanks twee of meer baantjes.

Arthur C. Danto: Wat kunst is. (What Art Is) Vert. Liesbeth Dillo en Helen Potters. Prometheus/Bert Bakker; 216 blz. euro 19,95

De Amerikaanse kunstcriticus Arthur Coleman Danto, die vorig jaar overleed, gaat in zijn laatste boek te rade bij de filosofie en beziet kunst van alle genres en tijden, op zoek naar een antwoord op de vraag wanneer iets kunst is.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden