non-fictie

Kathy Mathys: Smaak. Een bitterzoete verkenning. De Bezige Bij; 400 blz. euro 22,50

Wat is de smaak van de kindertijd? Kent de eenzame eter tafelgenot? Welke rol spelen tast, geur en zicht bij het eten? Wat is het effect van zuur in ons koken? Deze vragen en meer behandelt Kathy Mathys op haar ontdekkingstocht in de wereld van smaak. Ze beschrijft tot in detail het eten van een sinaasappel en het proeven van zeezout, en maakt tussendoor uitstapjes naar wetenschap, psychologie, kunst en literatuur. Mathys is literair journalist en schrijft over eten, smaak en geuren voor ondermeer het cultureelgastronomisch tijdschrift Bouillon Magazine.

Jennifer Senior: Maar je krijgt er zoveel voor terug. De paradox van modern ouderschap. (All Joy and No Fun) Vert. Guus Houtzager. Atlas Contact; 368 blz. euro 24,99

Boeken over wat ouders hun kinderen aandoen, zijn er genoeg. Maar hoe zit het met antwoorden op de andersom gestelde vraag: wat doen kinderen met hun ouders? Jennifer Senior overziet de uitputtingsslag waar veel jonge ouders in terechtkomen bij hun pogingen hun kind 'gelukkig' te maken. Ze transformeren van autonome energieke mensen in oververmoeide, onzekere figuren die het gevoel hebben in alles tekort te schieten. Ze waren vaak al gewaarschuwd tijdens de zwangerschap, en steevast gerustgesteld met de frase: Maar je krijgt er zoveel voor terug. Wat dat is, poogt de Amerikaanse journaliste Senior in kaart te brengen.

Julian Barnes: In ogenschouw. Essays over kunst. Vert. Jan Braks en Jelle Noorman.

Atlas Contact; 272 blz. euro 18,99

Als er iemand is die weet hoe kunst je hart kan veroveren, dan is dat Julian Barnes. De Britse schrijver, geboren in 1946, heeft kunst en literatuur zelf moeten ontdekken, toen hij al wat ouder was. Deze bundel bevat essays over schilders en hun werk, van Delacroix, Manet en Cézanne tot Magritte, Hodgkin en Freud. De stukken verschenen in diverse Britse en Amerikaanse kranten en tijdschriften.

Het eerste hoofdstuk, over Géricault (vertaald door Else Hoog), komt uit zijn boek 'Een geschiedenis van de wereld in 10¿ hoofdstuk' (1989).

Antony Beevor: Het Ardennen- offensief. (Ardennes 1944. Hitler's Last Gamble) Vert. Bep Fontijn, Willem van Paassen en Pieter de Smit. Ambo/Anthos; 440 blz. euro 24,99

De Britse historicus Antony Beevor is een autoriteit inzake de Tweede Wereldoorlog, zijn werk is bekroond met diverse prijzen. In zijn jongste boek beschrijft hij de uiterste inspanning van de Duitsers om in 1944 de opmars van de geallieerden te stuiten. Het bleek een laatste poging van Hitler het tij te keren.

Het Ardennenoffensief liep uit op de grootste veldslag in West-Europa tijdens de oorlog, en de uitkomst was bepalend voor de afloop. Zo vonden de Russen bij hun opmars naar Berlijn een ernstig verzwakte vijand tegenover zich, omdat Hitler alle reserves had ingezet in de Ardennen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden