non-fictie

Arend Jan Heerma van Voss: Dokie. Een familiebericht. Van Oorschot, Amsterdam; 176 blz. € 17,50

Het verlies van een kind wordt niet zelden door ouders weggestopt. Arend Jan Heerma van Voss verloor zijn zusje Dokie. Zij werd voor het ouderlijk huis in Roosendaal overreden door een motorrijder. Dokie was zeven, hij drie, ze waren onafscheidelijk. In het gezin werd niet meer over haar gesproken. Heerma van Voss probeert de lege plek in zijn herinneringen te reconstrueren aan de hand van de foto's die resteren. Over een verdwenen familiegeschiedenis en de gevolgen ervan.

Bart Tromp: De loden bal van het socialisme. Bert Bakker; Amsterdam; 376 blz. € 34,95

De sociaal-democratie, dat is waar Bart Tromp (1944-2007) zich zijn leven lang met hart en ziel mee bezig heeft gehouden. In deze bundel een selectie van analyses en beschouwingen, ondermeer over nut en noodzaak van de sociaal-democratie en de ideologie en strategie van de PvdA, en een serie opstellen over democratie. Met essays over beroemde sociaal-democraten en een inleiding van Job Cohen.

Erik Borgman, Iris Plessius en Mirjam van Teisen (red.): In liefde en rechtvaardigheid. Het dagboek van Marga Klompé 1948 - '49. Verloren, Hilversum; 165 blz. € 15

Marga Klompé, eerste vrouwelijke minister in Nederland, hield een dagboek bij in het eerste jaar dat ze Kamerlid was (voor de Katholieke Volkspartij). Ze maakte aantekeningen over haar inzet en politieke drijfveren. Klompé was grondlegster van de Algemene Bijstandswet en de Wet op de Bejaardenoorden, en een voorvechtster van vrede en internationale gerechtigheid.

Erik Brus en Fred de Vries: Gehavende stad. Muziek en literatuur in Rotterdam van 1960 tot nu. Lebowski, Amsterdam; 400 blz. € 25

Rotterdammers Brus en De Vries nemen de muzikale en literaire geschiedenis door van hun stad vanaf de jaren zestig. Dichter Cor Vaandrager die doorbrak met de novelle 'Leve Joop Massaker' komt langs, evenals punkband de Rondos, Jules Deelder, party-goeroe Ted Langenbach en de schrijver A. Moonen (a-punt-moonen). Van jazz tot gabberscène, alle culturele stromingen van Rotterdam krijgen aandacht, geïllustreerd met uniek beeldmateriaal.

Merlijn Hurx: Architect en aannemer. De opkomst van de bouwmarkt in de Nederlanden 1350-1530. Vantilt, Nijmegen; 496 blz. € 32,50

Hoe is het architectenvak ontstaan? Op zijn onderzoek naar het antwoord op die vraag promoveerde Merlijn Hurx in 2010 aan de TU Delft. In de late Middeleeuwen werden grote publieke bouwwerken als kerken en stadhuizen steeds vaker openbaar aanbesteed in de Nederlanden. Dat maakte de bouwwereld hier uitzonderlijk. De architect kon zich ontwikkelen van voorman op de bouwplaats tot adviseur van de opdrachtgever die zich specialiseerde in het ontwerp en coördinatie van het bouwproces.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden