non-fictie

Wilfried Uitterhoeve: Een innige vereeniging. Naar één koninkrijk van Nederland en België in 1815. Vantilt; 158 blz. euro 19,95

Tweehonderd jaar geleden, in 1815, werden de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden samengevoegd tot één koninkrijk. De middelgrote staat die tot stand kwam, was een grote ambitie van Willem Frederik van Oranje en reden om 'ja' te zeggen tegen het koningschap en Willem I te worden. Vanzelf ging die samenvoeging niet. Pruisen had een oogje op Limburg en Luxemburg, Rusland moest worden omgekocht met 25 miljoen gulden (nu een miljardenbedrag). En het Huis van Oranje moest zijn Nassause vorstendommen opgeven. Wilfried Uitterhoeve schetst het onderhandelingsproces dat bijna twee jaar vergde.

Timothy Brook: De kaart van mijnheer Selden. (Mr. Selden's Map of China) Vert. Pieter van der Veen en Chiel van Soelen; Wereldbibliotheek; 256 blz. euro 24,95

De Canadese historicus Timothy Brook zag een puzzel die moest worden opgelost, toen hij de kaart onder ogen kreeg die in 2008 was opgedoken in de Bodleian Library in Oxford. De zeekaart was daar 350 jaar eerder terechtgekomen als onderdeel van de nalatenschap van de Britse advocaat en staatsrechtdeskundige John Selden, een goede bekende van Hugo de Groot. De kaart toont China rond 1610, niet afgesneden van de wereld, maar met een netwerk van maritieme handelsbetrekkingen. Zo lopen er lijnen naar Nagasaki (Japan), Manila op de Filippijnen en Batavia op Java. Waar kwam de kaart vandaan, wie keek op deze manier naar de wereld?, vroeg Brook zich af. De Chinakenner neemt de lezer mee op een ontdekkingstocht door Azië.

Ellen Geerlings: Kiezen of delen. Boom; 252 blz. euro 27,50

Wie niet kiest, deelt in de keuzes die anderen - het systeem, de kerk, de moskee of de markt - voor ons maken. Hoe komen we tot eigen keuzes? Op zoek naar antwoorden staat filosofe Ellen Geerlings eerst stil bij het debat over het bestaan van de vrije wil. Zij verdedigt ons intuïtieve begrip van vrijheid tegen de ontkenning van de vrije wil door neurowetenschappers als Dick Swaab en Victor Lamme. Daarna gaat Geerlings te rade bij Jean-François Lyotard, Emmanuel Levinas, Charles Taylor, Peter Sloterdijk en Hannah Arendt.

Ineke Holtwijk: De mannen van de droomfabriek. Het verhaal achter het succes van de Postcode Loterij.

Balans; 384 blz. euro 19,95

Voor ze als correspondent voor de NOS en de Volkskrant naar Zuid-Amerika vertrok, werkte Ineke Holtwijk in het pand waar de Postcode Loterij van start ging. Drie marketeers en een ex-priester waren 25 jaar geleden vastbesloten de destijds gesloten loterijmarkt open te breken, geld of kennis van zaken hadden ze niet, maar wel ideeën. Inmiddels heeft de loterij ruim vier miljard euro door kunnen schuiven naar goede doelen. Journalist Holtwijk mocht een kijkje nemen in de keuken van deze 'geldfabriek' en sprak met de hoofdrolspelers van toen, binnen en buiten de loterij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden