non-fictie

Breaking the Silence: Getuigenissen van Israëlische soldaten uit de bezette gebieden, 2000-2010. Vert. Frans van Delft. De Arbeiderspers, Amsterdam; 368 blz. € 25

In 2004 richten Israëlische veteranen de mensenrechtenorganisatie Breaking the Silence op om getuigenissen vast te leggen van militairen die in de bezette Palestijnse gebieden hebben gediend. Voor het eerst spraken zij vrijuit over acties van het leger en de achterliggende doelstellingen daarvan. Zij ondergraven de idee dat de strijdkrachten zuiver defensief opereren. Dat conflicteert met de publieke opinie over 40 jaar Israëlisch beleid.

Ingrid Baraitre: Eleanor Roosevelt. First Lady van de twintigste eeuw (1884-1962). Witsand, Antwerpen; 538 blz. € 24,95

Hillary Clinton zal zich geïnspireerd hebben gevoeld door Eleanor Roosevelt, drie termijnen first lady van de VS. De chronische ontrouw van haar man Franklin schokte haar, maar Eleanor liet zich niet klein krijgen en baande haar eigen weg in een wereld die nog grotendeels door mannen werd gedomineerd. Ze stond onder meer aan de wieg van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. De Belgische historica Ingrid Baraitre publiceerde eerder biografieën van Churchill, Eisenhower en Franklin Roosevelt.

Galileo Galilei: Dialoog over de twee voornaamste wereldsystemen. Vert. Hans van den Berg. Athenaeum, Amsterdam; 675 blz. € 34,95

Draait de aarde om de zon, of andersom? Copernicus koos voor het eerste en Galilei werkte het idee uit in zijn 'Dialoog', waar hij in 1624 aan begon. Met het boek ontbrandde een fel debat, uitmondend in het beruchte proces, waarin Galilei werd gedwongen zijn opvattingen af te zweren. Het werk is voor het eerst in Nederlandse vertaling beschikbaar.

Wim Daniëls: Mieters! De taal van de jaren vijftig. Thomas Rap, Amsterdam; 240 blz. € 14,90

De jaren vijftig begonnen behoorlijk suffig, maar eindigden in rock-'n-roll. Met de vele nieuwigheden kwamen nieuwe woorden: van sloom- en snelbrommers, nozems, maanschot, tot seksbom en atoomblondine.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden