non-fictie

Raoul Martinez

Hoe vrij zijn wij?

(Creating Freedom) Vert. Fennie Steenhuis en Dorien de Vries. Atlas Contact; 544 blz. euro 65

Vrijheid is het fundament van onze democratie, van onze manier van leven, je hoort het regelmatig in de opmaat naar verkiezingen van 15 maart. Maar hoe vrij zijn we eigenlijk?, vroeg de Britse schrijver en filmmaker Raoul Martinez zich af. Is er een vrije wil, een vrije markt; zijn verkiezingen echt vrij? Het boek van het jaar voor radicale denkers, oordeelde de Britse krant The Guardian.

Han van der Horst

Bruid van de Maas

Rotterdam van de prehistorie tot nu Prometheus; 272 blz. euro 19,99

In deze compacte geschiedenis beschrijft historicus (en Schiedammer) Han van der Horst hoe Rotterdam zich ontwikkelde van onaanzienlijk vissersplaatsje tot de grootste haven ter wereld. De Maasstad was niet alleen een vrijplaats voor handel in goederen, maar ook voor het uitwisselen van ideeën.

Timothy Snyder

Over tirannie

(On Tyranny) Vert. Catalien van Paassen.

Ambo / Anthos; 128 blz. euro 12,99

'Twintig lessen uit de vorige eeuw', luidt de ondertitel van dit boek van Timothy Snyder. Daarin geeft de Amerikaanse historicus een handleiding hoe te overleven in tijden van Trump en Poetin. Wij zijn niet wijzer, waarschuwt hij, dan de Europeanen in de vorige eeuw, die hun democratieën zagen zwichten voor fascisme, nazisme en communisme. Snyder hield in januari de jaarlijkse Nooit Meer Auschwitz-lezing.

Cordelia Fine

Testosteron Rex

Het einde van de gendermythe.

(Testosterone Rex) Vert. Fred Hendriks.

Lannoo; 256 blz. euro 22,50

Mannen zijn van nature niet minder zorgzaam, en nee, de bankencrisis had niet vermeden kunnen worden als er meer vrouwelijke bankiers waren geweest. Dat betoogt de Australische psychologe Cordelia Fine in haar boek over de 'mythes' rond de invloed van testosteron op ons gedrag. Fine rekende in haar vorige boek 'Waarom wij allemaal van Mars komen' af met de verklaring van verschillen in gedrag van mannen en vrouwen op basis van verschillen in het mannelijk en vrouwelijk brein.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden