non-fictie

Peter Jan Knegtmans: Geld, ijdelheid en hormonen. Ernst Laqueur, hoogleraar en ondernemer. Boom; 356 blz. euro 24,90

Ernst Laqueur behoort tot de eerste Europese wetenschappers die hormonen uit klieren en organen van slachtvee wisten te isoleren. Hij geldt als grondlegger van de wetenschap die zich daarmee bezighoudt: de endocrinologie. Laqueur staat bekend als de ontdekker van testosteron, maar was ook een van de eerste hoogleraren die naar een profijtelijke samenwerking zochten tussen universiteit en industrie. Hij is mede-oprichter van Organon dat op grote schaal insuline en andere hormoonpreparaten ging produceren. Historicus Knegtmans belicht in deze biografie leven, werk en tragiek van deze Joodse wetenschapper en ondernemer.

John Carlin: Oscar Pistorius. Het ware verhaal van de Blade Runner. (Chase Your Shadow. The Trials of Oscar Pistorius) vertaald uit het Engels door Gies Aalberts, Edwin Krijgsman en Erik de Vries. Ambo/ Anthos; 382 blz. euro 19,99

De Britse journalist John Carlin beschrijft hoe Pistorius opgroeit, geschiedenis schrijft als eerste 'beenloze' atleet op de Olympische Spelen (Londen, 2012). Net als het onlangs verschenen 'Elk land zijn held' van Fred de Vries en Taryn Taylor, beschrijft ook deze biografie de betekenis van de prestaties van Pistorius voor Zuid-Afrika, hoe de hardloper uitgroeit tot absolute held, en hoe dat beeld aan diggelen gaat bij de fatale schietpartij begin vorig jaar. En natuurlijk krijgt ook de daaropvolgende rechtszaak uitgebreid aandacht.

Tjeu Strous: Hannema's universum. De oorlogsjaren van de directeur van Museum Boymans. Ad Donker; 278 blz. euro 27,50

Dirk Hannema maakte direct vanaf zijn aantreden in 1921 als directeur van Boymans furore in de museumwereld. Voor het museum in havenstad Rotterdam wist hij een grote collectie kunstwerken te verzamelen. Hannema werd alom geprezen voor het behouden van topkunst voor Nederland, en in 1938 onderscheiden als Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Niets leek een glanzende carrière in de weg te staan. Toen brak de oorlog uit. Vijf jaar later werd collaborateur Hannema op straat gearresteerd. Hij zat een jaar lang vast, werd ontslagen als museumdirecteur en moest zijn koninklijke onderscheiding inleveren.

Klaas Doornbos: Schipbreuk in Oman. Amsterdam University Press; 184 blz. euro 24,95

Klaas Doornbos was ooit schoolhoofd in Nieuw-Guinea, sinds 1997 is hij emeritus-hoogleraar orthopedagogiek. De onderzoeker/publicist kreeg met de toevallige vondst van het journaal van Cornelis Eyks, stuurman op VOC-schip 'Amstelveen', een uniek verhaal in handen. De Amstelveen strandde in 1763 voor de zuidkust van het Arabisch schiereiland. De ramp was eeuwenlang een raadsel, maar Eyks doet uit de doeken wat er is gebeurd. 30 van de 105 opvarenden wisten zich te redden. Na een tocht van honderden kilometers door de woestijn, geteisterd door hitte en vijandige Arabieren, bereikten 21 mannen Muscat in Oman.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden