non-fictie

Dick Houwaart: Even omkijken. Een leven lang praten en schrijven over oorlog, politiek, religie en nog enkele andere zaken. Ipenburg, Elburg; 272 blz. € 24,90

Houwaart beschrijft zijn leven in de journalistiek en daarbuiten. Dat journalistieke werk begon in de jaren veertig, toen hij als Joodse jongen de illegale Trouw hielp verspreiden. Hij was werkzaam voor tal van media en instellingen, en als voorlichter bij onder meer het ministerie van binnenlandse zaken. Zijn memoires beslaan 65 jaar, en vormen tegelijk een geschiedenis van hoe de samenleving is veranderd in die tijd.

Henk K.A. Visser: Vijftig jaar geneeskunde. Herinneringen en beschouwingen van een kinderarts. Erasmus Publishing, Rotterdam; 575 blz. € 32,50

We kunnen ons nauwelijks meer voorstellen hoe het leven was, ruim een halve eeuw geleden, zonder antibiotica en vaccinatie. Kinderarts Henk Visser beschrijft in dit autobiografische boek de ontwikkelingen in de zorg en het medisch onderwijs, en de opbouw van de medische faculteit van de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar hij hoogleraar kindergeneeskunde was.

Erich von Däniken: De odyssee van de goden. AnkhHermes, Utrecht; 256 blz. € 22,95

Von Däniken, auteur van 'Waren de goden astronauten', is in de Griekse mythologie gedoken en plaatst die in een nieuw perspectief. De hoofdrolspelers in de verhalen uit de Griekse oudheid waren buitenaardse wezens. Het zal niet verbazen. Als ondersteunend bewijs dienen archeologische vondsten en geschriften van Plato en Aristoteles.

Djoeke Ardon: Iemand die terugzwaait. Lemniscaat, Rotterdam; 124 blz. € 9,95

Verzameling teksten die Djoeke Ardon schreef voor de website ABCyourself.nl, een project voor schrijftalenten van Edward van de Vendel. Politicologiestudente Ardon beschrijft wat ze ziet en denkt, en hoe ze leeft. Debuut.

Gerrit Schutte, Jasper Veere en Gerrit de Graaf (red.): Het zendingsbusje en de toverlantaarn. Twee eeuwen zendingsliefde en zendingsorganisatie in protestants Nederland. Meinema, Zoetermeer; 175 blz. € 18,50

Martien van de Poll: Pieter Schuyt. Pionier medische zending. Heel de mens. Profiel, Bedum; 247 blz. € 24,95

Het boek van Schutte cum suis schetst de geschiedenis van de zending. Sinds de achttiende eeuw voelen westerse christenen zich geroepen het evangelie te brengen in de 'heidenwereld'. Er ontstonden allerlei organisaties voor steun aan de zending, die uiteindelijk mede de aanzet vormde tot ontwikkelingshulp.

Martien van der Poll schetst leven en werk van zijn grootvader Pieter Schuyt (1884-1980). Hij was aan het begin van de twintigste eeuw zendeling op Celebes (het huidige Sulawesi, Indonesië). In die tijd speelde de discussie of bekering of het brengen van beschaving de eerste opdracht was. Schuyt pleitte voor 'medische zending'. Gezondheidszorg opende volgens hem de weg naar het hart en naar verandering.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden