non-fictie

WILS REBERGEN

Peter Longerich: Hitler. Biografie (Hitler. Biographie) Vert. Het vertaalcollectief. Hollands Diep; 1552 blz. euro 59,99

Adolf Hitler placht in zijn toespraken ellenlang terug te blikken op zijn leven en de geschiedenis van de 'beweging' voor hij ter zake kwam; zo is het ook met dit boek, schreef het Duitse Die Zeit over de jongste Hitler-biografie.

Longerich, auteur van gezaghebbende biografieën over Goebbels en Himmler, weet wel degelijk iets nieuws toe te voegen aan wat al over de Führer is gemeld in de talloze films en boeken die over hem zijn verschenen. Hitler was geen door drugs voortgedreven zonderling, maar een sterke dictator, die zijn politieke doelen met kracht, gewetenloos en vooral onbeperkt geweld omzette in een moordende praktijk. Longerich had dit kunnen melden in een gedegen, beknopte analyse, maar ja, dat verkoopt niet, aldus Die Zeit.

Norman Ohler: Drugs in het Derde Rijk (Der Totale Rausch. Drogen im Dritten Reich) Vert. Roelof Posthuma Luitingh-Sijthoff; 384 blz. euro 19,99

De nazi-legerleiding en -militairen gebruikten vanaf 1933 op grote schaal drugs als methamfetamine, opiaten en morfine. Notities van zijn lijfarts maken duide- lijk dat Hitler zelf dagelijks een hele lijst aan stoffen kreeg toegediend om hem 'energie' te geven. Volgens Norman Ohler bleef de Führer ondanks zijn gebruik van pepmiddelen wel 'toerekeningsvatbaar' tot het eind. De Duitse wetenschapsjournalist ging na wat het effect was van de drugconsumptie op militaire acties en historische gebeurtenissen in de oorlog.

Overigens werd (meth)amfetamine ook in Nederland en door geallieerde strijdkrachten gebruikt; zelfs koningin Wilhelmina bleef ermee overeind in Londen, schrijft historicus Stephen Snelders in een nawoord over druggebuik in Nederland in 1940-1945.

Vera Brittain: Testament van de jeugd. (Testament of Youth) Vert. Otto Biersma e.a. De Bezige Bij; 640 blz. euro 24,99

Vera Brittain vertelt in haar autobiografie, voor het eerst uitgegeven in 1933 in Engeland, hoe ze de Eerste Wereldoorlog beleefde.

In 1914 was ze 20, en wilde ze studeren in Oxford. Ze kwam als verpleegster in Frankrijk terecht, waar ze dicht bij het front zwaargewonden verzorgde. Ze verloor haar broer en haar grote liefde. Na de oorlog werd ze journalist en schrijver. Ze publiceerde 29 boeken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden