non-fictie

WILS REBERGEN

Chris Hietland en Gerrit Voerman (red.): 10 over rood 50 jaar later Boom; 304 blz. euro 22,50

1966 was politiek een roerig jaar. Binnen de PvdA kwamen acht jonge socialisten in opstand tegen de partijtop in een poging die tot een radicalere koers te bewegen. Het waren de latere bestuurder Han Lammers en de toekomstige partijvoorzitter en burgemeester van Rotterdam, André van der Louw, die samen met zes andere PvdA'ers een halve eeuw geleden, op 3 oktober 1966, het boekje '10 over rood. Uitdaging van Nieuw Links aan de PvdA' presenteerden. 'Vernieuwingsbeweging' Nieuw Links pleitte voor een scherpere opstelling tegenover de confessionele partijen, met harde eisen voor regeringsdeelname, en meer inspraak voor de leden. Politiek historicus Chris Hietland, die werkt aan een biografie van Van der Louw, en Gerrit Voerman laten een aantal hoofdrolspelers van toen aan het woord om de balans op te maken. Met bijdragen van onder meer Hans van den Doel, Jan Nagel, Philip van Praag, Huub Wijfjes en Arie van der Zwan.

Thom de Graaf en Alexander Rinnooy Kan (red.): Redelijk radicaal. Vijftig jaar D66 Balans; 276 blz. euro 19,99

Ook D66'ers blikken terug, op 50 jaar inmiddels 'sociaal-liberaal' gedoopte politiek. Hans van Mierlo nam het initiatief voor de oprichting van D66, bedoeld om het politieke bestel te laten ontploffen. . Behalve Thom de Graaf en Alexander Rinnooy Kan analyseren ook andere D66-senatoren als Roger van Boxtel, Winnie Sorgdrager en Paul Schnabel, het verleden en de toekomst van de partij.

Chris de Stoop: Ex-reporter De Bezige Bij; 304 blz. euro 19,99

Journalist Chris de Stoop stopt ermee. De Vlaming is een specialist in de grote reportage. In dit boek staat een aantal van zijn beste stukken, verzameld als 'spraakmakende reportages', geschreven voor het tijdschrift Knack waar hij 30 jaar voor werkte. De Stoop noemt het schrijven van lange verhalen de 'mooiste discipline van de klassieke journalistiek'. Maar er is geen ruimte meer voor dergelijke stukken, stelt hij teleurgesteld vast in een kritisch artikel over de ontwikkeling van de journalistiek, dat is opgenomen in dit boek. "Het is een van de mooiste beroepen", schrijft De Stoop over zijn vak, "als het kan worden beoefend met integriteit, creativiteit en kwaliteit, maar een van de lelijkste als dat niet kan."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden