non-fictie

Hannelore Grünberg-Klein: Zolang er nog tranen zijn. Nawoord Arnon Grunberg. Nijgh & Van Ditmar; 172 blz. euro18,50

Hannelore Grünberg-Klein kon in 1990 nog geen uitgever vinden voor haar oorlogsherinneringen. Nu wel. "Mijn oeuvre is een voetnoot bij dit boek en bij mijn moeders leven", schrijft Arnon Grunberg ietwat melodramatisch in het nawoord. Lees je de memoires, dan verdwijnt je scepsis. Het boek opent met de reis van de St. Louis, met daarop 937 Joodse vluchtelingen die op Cuba niet aan land mogen. Christenen mogen dat wel. Dertig Joden weten toch van boord te komen door zich uit te geven voor christen. Hannelore en haar ouders dus niet - zij is er nog boos over dat de truc niet algemeen bekend was. Zij keren terug in Amsterdam, en komen via Westerbork en Theresienstadt in Auschwitz-Birkenau terecht. Grünberg-Klein noteert kurkdroog en gedetailleerd haar ervaringen in de kampen; een verbijsterend document.

Auke Kok en Dido Michielsen: De redding van de familie Van Cleeff. De Bezige Bij; 256 blz. euro 18,50

Hoe ontstaan oorlogstrauma's en hoe kunnen die je blijven achtervolgen, je leven lang. Het schrijversduo Dido Michielsen en Auke Kok vertelt hoe het Joodse stel Gretchen en Ernst van Cleeff de oorlog weet te overleven, samen met hun twee dochters, en mede dankzij een list van vrienden. De Van Cleeffs zijn dan gered, maar dat betekent niet dat ze gelukkig verder leven. Materieel gaat het goed, maar achter de façade van feesten en ruisende japonnen heerst de onmacht het verleden te bespreken. Het blijkt ieder voor zich, net als in de kampen.

Kees Brunia: Het brein. Van farao tot MRI. Een fenomenale ontdekkingsreis. Eburon; 528 blz. euro 44,95

Waarom hij dit boek schreef? Omdat ik het niet laten kon, verklapt Kees Brunia in het voorwoord. Een ontdekkingsreis door de geschiedenis van de neurowetenschap, dat is wat het boek geworden is, meldt hij. Die reis begint bij de aantekeningen van (mogelijk) Imhotep, lijfarts van farao Djoser, en eindigt ruim vierhonderd bladzijden later (voor noten en aanhangsels) met een blik in het brein van levende mensen met behulp van de fMRI-techniek.

Marli Huijer: Ritme. Op zoek naar een terugkerende tijd.

Boom; 232 blz. euro 19,90

Peter Henk Steenhuis: Het leven is niet leuk als je je mond houdt. Het denken van Marli Huijer. Boom; 132 blz. euro 12,50

In haar boek 'Ritme' legt filosoof en arts Marli Huijer, opvolger van René Gude als Denker des Vaderlands, uit wat het belang is van ritmes in ons leven en de samenleving, en wat die regelmaat kan verstoren. Huijer wijst op de 24uurseconomie, internet en smartphone. Ze geeft aanzetten om ons eigen ritme te hervinden. Herziene uitgave van de eerdere editie, uit 2011.

Voor zijn boek 'Het leven is niet leuk als je je mond houdt' sprak Trouw-redacteur Peter Henk Steenhuis met Huijer onder meer over haar inspiratiebron Hannah Arendt, over vrijheid en discipline, lelijke emoties en omgaan met teleurstellingen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden