non-fictie

Vasili Grossman: Een klein leven. Vert. Froukje Slofstra. Balans; 420 blz. euro 24,95

Vasili Grossman: Een reis door Armenië. Vert. Yolanda Bloemen Balans; 240 blz. euro 24,95

Dit jaar is het een halve eeuw geleden dat de Russische schrijver Vasili Grossman overleed. Voor uitgeverij Balans reden uit te pakken met de uitgave van zijn oeuvre in gebonden edities. Deze week verschenen voor het eerst in Nederlandse vertaling 'Een klein leven' en 'Een reis door Armenië'. Het eerste boek bevat Grossmans eerste succes 'In de stad Berditsjev' (zijn geboortestad); verder zijn beroemde verslag over het nazivernietigingskamp Treblinka, dat hij als journalist binnenging bij de bevrijding door het Rode Leger, en twee ontroerende brieven aan zijn moeder, die door de nazi's is vermoord. In 'Een reis door Armenië' laat Grossman zijn gedachten gaan over zijn plaats als schrijver in (Sovjet-)Rusland. Hij reist door Armenië (waar hij ook verslag van doet in zijn boek) enkele maanden na de 'arrestatie' van zijn meesterwerk 'Leven en lot' door het Sovjetregime - het boek werd in 1961 nog voor verschijnen in beslag genomen en bijna 30 jaar later pas in de Sovjet-Unie vrijgegeven. Dit voorjaar kwam Balans met een heruitgave van de Nederlandse vertaling (inmiddels verkrijgbaar als 'midprice' voor euro 17,50). Tegelijkertijd verscheen een heruitgave van 'Een schrijver in oorlog', gebaseerd op dagboekaantekeningen van Grossman, die als oorlogscorrespondent verslag deed van onder meer de Slag om Stalingrad in 1942-1943.

Annegreet van Bergen: Gouden jaren. Atlas Contact; 352 blz. euro 19,99

Hoe ons dagelijks leven in een halve eeuw onvoorstelbaar is veranderd, luidt de ondertitel van dit boek. Econoom Van Bergen vertelt het verhaal van de ongekende naoorlogse groei en hoe de verworven rijkdom al heel snel gewoon werd.

Peter d'Hamecourt: Rusland in oorlog - met zichzelf en de wereld. Conserve; 320 blz. euro 19,99

Peter d'Hamecourt analyseert het optreden van Vladimir Poetin in het licht van de recente ontwikkelingen in Oekraïne. De voormalig Ruslandcorrespondent schetst wat volgens hem de bedoelingen zijn van de Russische president. Poetin lijkt gijzelaar van de door hem ontke- tende oorlog tegen denkbeeldige vijanden.

Geoff Dyer: Yoga voor mensen die te beroerd zijn om eraan te doen. Vert. Paul van de Lecq. Meulenhoff; 256 blz. euro 19,95

Reizend leven, wie wil dat niet. Maar voor je van wal steekt, in de bus stapt of de vliegtuigtrap beklimt om de wereld in te trekken, lees eerst Geoff Dyer. Hij verhaalt van zijn reizen, en waar die hem uiteindelijk brengen: overal en toch nergens. Hij is (of was: de Engelse uitgave van het boek stamt uit 2003) continu in beweging, van Amsterdam naar Cambodja, van Rome naar Indonesië, van Libië naar het Burning Man-festival in de woestijn van Nevada. Dyer, die een reeks romans en non-fictietitels op zijn naam heeft staan, doet verslag van hilarische tegenslagen en van zijn overpeinzingen over allerhande kwesties. (WR)

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden