non-fictie

Hella de Jonge: Verlies niet de moed. De Bezige Bij; 96 blz. euro 15

De grootmoeder van Hella de Jonge schreef de titel als motto op een papiertje, bij wijze van afscheidsgroet toen ze werd afgevoerd naar Auschwitz: Verlies niet de moed. De Jonge vond het bij haar vader, Eli Asser, in een doos met spullen die hij weg wilde doen omdat ze hem te zeer met de oorlog confronteerden. Ze spraken erover, en over hun relatie. Hella nam haar vader mee naar Apeldoorn, naar de sloot waar hij met zijn vrouw de vrijheid tegemoet sprong. De Jonge legde alles vast en maakte er een documentaire van die bij het boek is gevoegd.

Hannah van den Ende: Vergeet niet dat je arts bent. Joodse artsen in Nederland 1940-1945. Boom; 430 blz. euro 29,90

Arts en docent Public Health Hannah van den Ende boog zich over de dilemma's waar Joodse artsen tijdens de oorlog mee worstelden. Om deportatie van Joodse patiënten te voorkomen, pleegden zij in deze tijd van terreur - waar zij zelf ook slachtoffer van waren - 'medische sabotage'. Ze vervalsten keuringen en medische verklaringen, en sneden zelfs in gezonde lichamen. In hoeverre bleven zij trouw aan zichzelf en de eed van Hippocrates?

Hanneloes Pen: Een gegeven leven. Een Zaanse vrouw, een Joodse baby en een daad van verzet. Atlas Contact; 205 blz. euro 19,99

Een buurman verraadt begin '44 de Joodse baby Marion Swaab, die is ondergebracht bij de Zaanse familie Pel. Moeder Geertje Pel weet net op tijd een ander onderduikadres te vinden voor het kind, en geeft zich vervolgens aan bij de Duitsers in de hoop zo de baby te kunnen redden. Marion wordt na de oorlog herenigd met haar ouders, ze vestigen zich in de Verenigde Staten. Ook daar valt niet te ontkomen aan de verwoestende impact van de oorlog.

Timothy W. Ryback: Hitlers eerste slachtoffers. Hoe de Holocaust begon en door één man bijna voorkomen werd.

Hollands Diep; 320 blz. euro 22,50

De Duits-Amerikaanse historicus Timothy Ryback schrijft over een moordpartij op Joodse gevangenen in concentratiekamp Dachau. Het is 1933, Hitler heeft de macht overgenomen en het kamp is net geopend. Een aanklager in München, Jozef Hartinger, besluit bewijsmateriaal te verzamelen en vier SS'ers aan te klagen. Hij hoopt alle SS-bewakers zo uit het kamp te laten verwijderen. Waren er in die tijd maar meer Duitsers zo moedig geweest als Hartinger, merkt Ryback op in zijn voorwoord.

Nico Rost: Goethe in Dachau. Dagboek 1944-1945. Uitgeverij Schokland; 272 blz. euro 24

Vertaler Nico Rost kwam als communist en verzetsstrijder in 1944 in Dachau terecht. Door de Duitse klassieken te lezen - Goethe, Schiller en Hölderlin - probeerde hij zijn waardigheid te behouden en aan de keiharde werkelijkheid van het kamp te ontkomen. "Vitamine L (literatuur) en T (toekomst) lijken me de beste bijvoeding", noteert hij op 11 februari 1945 in zijn kampdagboek. Heruitgave.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden