non-fictie

Luuc Kooijmans: De geest van Boerhaave. Onderzoek in een kil klimaat. Prometheus/Bert Bakker, Amsterdam; 320 blz. euro 19,95

Historicus Luuc Kooijmans raakte bij het onderzoek voor zijn biografie van Herman Boerhaave ('Het orakel', 2011) in een bizarre geschiedenis verzeild. De manuscripten van de achttiende-eeuwse arts liggen al 250 jaar in Sint-Petersburg en worden daar beschouwd als militair geheim. Kooijmans, meermalen bekroond voor zijn werk, beschrijft hoe dat zo is gekomen, en hoe zijn onderhandelingen verliepen met het Russische ministerie van defensie om toegang te krijgen.

Menno Hurenkamp en Frans Becker (red.): De gelukkige onderneming, arbeidsverhoudingen voor de 21ste eeuw. Van Gennep, Amsterdam; 232 blz. euro 22,50

In deze publicatie van de Wiardi Beckmanstichting maken auteurs zich zorgen over de positie van werknemers, de kwaliteit van werk en de verzakelijking binnen bedrijven, waar snelle winst de richtinggevende factor is geworden. Vanuit de politiek is er weinig aandacht voor het effect van technologische en sociale ontwikkelingen zoals de explosieve toename van het aantal zzp'ers. Terwijl goed werk voor iedereen van groot belang is voor de concurrentiekracht van de economie.

Philip Roscoe: I Spend, Therefore I am. The True Cost of Economics. Penguin, Londen; 262 blz. euro 17,99

Als het op kiezen aankomt, op welk niveau dan ook, is economie onze compagnon, schrijft Philip Roscoe. Maar, vraagt hij zich af, is deze wetenschap wel zo betrouwbaar? De docent management aan de St. Andrews Universiteit in Schotland wijst op alternatieven, want de traditionele economie is volgens hem misschien wel het grootste obstakel voor verandering.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden