non-fictie

Elisabeth Åsbrink: Bijna zijn wij aan de beurt. Een oorlogsgeschiedenis. Vert. Jasper Popma. Querido, Amsterdam; 288 blz. € 19,95

Bij uitzondering mogen honderd Joodse kinderen in 1939 vanuit Wenen naar Zweden komen. Een van hen, Otto, krijgt onderdak bij de familie Kamprad. Een bijzondere familie, vader is Hitler-aanhanger, de zoon en latere Ikea-oprichter Ingvar Kamprad is in de oorlog lid van de nazipartij en sympathiseert ook daarna met extreem-rechts, onthulde onderzoeksjournalist en schrijfster Åsbrink. Zij ontving vorig jaar de grootste Zweedse literaire prijs, de August.

Bibian Harmsen: Paniekspinnen. Een jaar zonder einde. Podium, Amsterdam; 204 blz. € 9,90

Moeder van drie kinderen, grafisch vormgever, zangeres, eigenaar van een platenlabel en columnist - Bibian Harmsen was veelzijdig. Ze overleed deze zomer. Vorig jaar november hoorde zij dat ze alvleesklierkanker had. Ze besloot een weblog bij te houden, over contacten met de oncoloog in het ziekenhuis, pijnlijke gesprekken met een nietsvermoedende kapper, de relatie met haar ouders, het kiezen van een grafkist. "Dat je zo mooi kunt schrijven over zoiets verschrikkelijks", noteerde haar vriendin Aaf Brandt Corstius.

Corrie van Eijl: Tussenland. Illegaal in Nederland 1945-2000. Verloren, Hilversum; 244 blz. € 25

Migranten zonder verblijfstitel waren niet altijd illegalen. Historica Corrie van Eijl verhaalt hoe het steeds nieuwe groepen vreemdelingen verging die naar Nederland kwamen zonder toestemming. Zij analyseert hoe beleidsmakers, parlement en publiek zich mengden in de strijd wie mochten blijven en wie moesten vertrekken. Ze laat in deze studie zien dat een streng toelatingsbeleid bijdraagt aan criminalisering van migranten.

Jan Blokker: Achter de laatste brug. Gevangen in het land tussen Arnhem en Grebbelinie. Querido, Amsterdam; 256 blz. € 19,95

John Nichol en Tony Rennell: Arnhem, de strijd om te overleven. Vert. Gerrit-Jan van den Berg. Boekerij, Amsterdam; 381 blz. € 19,95

Op 17 september is het 68 jaar geleden dat de Slag om Arnhem begon, aanleiding voor een serie boeken. De operatie die was ingezet om de Duitse weerstand snel te breken, mislukte jammerlijk, de bevrijding van Nederland boven de rivieren liet nog maanden op zich wachten. Historicus Jan Blokker vertelt het verhaal van de slag en de tijd tot mei 1945 vanuit het oogpunt van de bewoners van de Gelderse vallei. Zij werden opnieuw geconfronteerd met oorlogsgeweld, nadat zij vier jaar eerder hun doden hadden begraven en de puinhopen opgeruimd.

RAF-piloot en journalist John Nichol en publicist Tony Rennell beschrijven hoe twee Britse militairen die erbij waren de operatie beleefden. Peter Clarke en Ron Brooker waren beiden piloot van een zweefvliegtuig, dat destijds op grote schaal werd ingezet. Zij zijn onder de indruk van de moed en het doorzettingsvermogen van de plaatselijke bevolking.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden