non-fictie

Lynsey Addario: Dit is wat ik doe. Fotograferen in tijden van oorlog (It's What I Do) Vert. Wim Scherpenisse. De Arbeiderspers; 416 blz. euro 22,99

Haar foto's laten mannen zien met geweren, gesluierde vrouwen, ontploffingen, soldaten rond een kist van een omgekomen strijdmakker, maar ook ondervoede vluchtelingen. De Amerikaanse Lynsey Addario is te vinden langs de frontlijn, waar die ook loopt: Libië, Afghanistan, Syrië, Irak, Sierra Leone. Haar foto's worden afgedrukt in bladen als National Geographic en Time Magazine. En ze is gelauwerd, zo ontving ze de Pulitzer Prize for International Reporting. In dit boek vertelt ze niet alleen wat ze doet, maar laat het ook zien in een reeks foto's.

Jeroen van den Eijnde, Clemens Graafsma en Kees Schuyt (red.): Moed. Verhalen van gewone mensen in ongewone omstandigheden Balans; 256 blz. euro 19,95

Moed is van alle tijden en plaatsen, daar getuigt deze bundel van. Vijftien schrijvers en publicisten vertellen het verhaal van iemand die ze om hun moed bewonderen. Zo schrijft Mijke Pol over Sophie Scholl, Ronald Giphart over kardinaal De Jong en Kees Schuyt over Rosa Parks. Het boek verschijnt ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Nationaal Monument Kamp Vught. In dit enige SS-concentratiekamp buiten het Derde Rijk zaten gewone mensen vast die onder ongewone omstandigheden bijzondere dingen deden.

Marjoleine Oppenheim-Spangenberg: Haring aan de Seine. Een liefde in Parijs De Geus; 224 blz. euro 19,95

In haar tweede autobiografische boek vertelt Marjoleine Oppenheim-Spangenberg over haar leven in Parijs, waar ze in de jaren tachtig naartoe trok met haar grote liefde.

Ze krijgen een kind en voelen zich thuis. Ze hebben zakelijk succes, maar dat heeft een keerzijde.

In 2013 debuteerde de schrijfster met 'Over zij en wij', over het effect van het kampleven van haar moeder op haar jeugd.

Sinan Can: De Arabische storm. Vijf jaar na de lente Lebowski; 238 blz. euro 17,50

Tv-journalist Sinan Can (BNNVara) vertelt over zijn reizen van de afgelopen vijf jaar door de Arabische wereld, van Tunesië tot aan Syrië. Hij laat de mensen die hij daar ontmoette aan het woord over wat de opstanden hebben opgeleverd.

Alok Jha: Het waterboek (The Water Book) Vert. Annemie de Vries. Maven; 372 blz. euro 25

De Britse wetenschapsjournalist Alok Jha doet uit de doeken wat water tot zo'n fascinerende stof maakt. Daarvoor reist hij naar Antarctica en naar de uithoeken van het universum.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden