non-fictie

Eefje Rammeloo

Het geluk van de Chinezen

Cossee; 240 blz. euro 18,99

Wat vinden Chinezen van de razende ontwikkeling van hun land? Wat is hun idee van vooruitgang? Waar maken ze zich zorgen om? Op deze vragen zocht Eefje Rammeloo, sinds 2014 correspondent in China voor het ANP en De Groene Amsterdammer, een antwoord. Het resultaat is deze bundel reportages en verhalen.

Simon Garfield

Tijdwachters

Waarom de klok ons leven beheerst (Timekeepers). Vert. Bert Meelker Podium; 352 blz. euro 22,50

De Britse non-fictieschrijver Simon Garfield heeft een naam opgebouwd met boeken over onderwerpen als brieven, lettertypen en kaarten. In zijn nieuwste stort hij zich op ons kostbaarste bezit: tijd. Een boek vol veelzijdige verhalen en interessante weetjes over een fenomeen dat de meesten van ons in de greep houdt, vonden Britse critici.

Linda Duits

Dolle mythes

Een frisse factcheck van feminisme toen en nu. Amsterdam University Press; 180 blz. euro 17,95

Humorloze, mannen hatende zeurkousen waren het, de Dolle Mina's. Sociaalwetenschapper Linda Duits probeert deze en meer mythes door te prikken over de vrouwen van de tweede feministische golf, die eind jaren zestig begon. Volgens de schrijver worden de karikaturen gebruikt om af te rekenen met die tweede golf. Dat gebeurt ook door jonge vrouwen "die hun feminisme in de markt willen zetten", aldus Duits. Vandaar haar factcheck.

Annet de Jong

Vaarwel

De gids voor een mooie persoonlijke uitvaart Luitingh-Sijthoff; 272 blz. euro 19,99

Voor een uitvaart moet je de tijd nemen, betoogt journalist Annet de Jong. Er moeten veel keuzes worden gemaakt: een kist of draagbaar van bamboe, een natuurbegraafplaats met eeuwige rust (wordt niet geruimd) of cremeren (want minder belastend voor het milieu?). Andere dilemma's: wanneer mag uw graf worden geruimd? Let op: de uitvaart is het begin van de rouw en moet dus perfect zijn. Wat te doen in het geval van zelfmoord? Doe normaal, adviseert de schrijfster, een ervaringsdeskundige (ze verloor haar vader). En ja, ook de uitvaartbranche doet aan winstbejag. Maar goed dat je je eigen kist kunt timmeren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden