non-fictie

Arno Kantelberg: Het wonder van Eindhoven. Podium, Amsterdam; 192 blz. € 17,50

Eindhoven is geen mooie stad, eigenlijk niet eens een stad, meer een dorp, vindt journalist Arno Kantelberg. Toch telt Eindhoven meer dan 200.000 inwoners. En die brengen bijzondere dingen tot stand. Kantelberg dook in de geschiedenis van de Lichtstad en doet een poging te verklaren wat het geheim van Eindhoven is.

Laurent Binet: Niets gaat zoals verwacht. Een fascinerend kijkje achter de schermen van een politieke campagne. Vert. Liesbeth van Nes. Meulenhoff, Amsterdam. 288 blz. € 19,95

Laurent Binet, auteur van de veelgeprezen roman 'HhhH' ('Himmlers hersens heten Heydrich', over nazi-kopstuk Reinhard Heydrich) volgde de verkiezingscampagne van de Franse president François Hollande. Binet wilde vooral het verborgen mechanisme erachter vastleggen: de tactische beslissingen, het mediacircus, de complexe logistiek. Net als in 'HhhH' worstelt hij met de vraag hoe onafhankelijk en objectief te blijven in zijn werk.

Al Gore: Onze toekomst. Zes krachten die onze wereld veranderen. Vert. Bep Fontijn e.a. Spectrum, Houten; 496 blz. € 29,99

Al Gore bouwt in dit boek voort op 'Een ongemakkelijke waarheid', het verhaal over klimaatverandering en de gevolgen daarvan, waarmee de Amerikaan de wereld rondtrok. Hij brengt de veranderingen in kaart die ons volgens hem te wachten staan. Ingrijpend, waarschuwt Gore, maar er liggen ook kansen.

Florian Illies: 1913. Het laatste gouden jaar van de twintigste eeuw. Vert. Jan Bert Kanon. Atlas, Amsterdam; 319 blz. € 24,95

1913 is een bijzonder jaar geweest, zo maakt kunsthistoricus Florian Illies duidelijk in dit boek, een sleuteljaar in de Europese cultuur. Het is de tijd van Proust, Malevitsj, Stravinsky, Kafka en Joyce. Zij werken en leven aan de vooravond van het instorten van de oude wereldorde, in het 'laatste gloriejaar van Europa'.

Bert Bukman: Anton Mussert en de NSB: opkomst en ondergang van een populist. Meulenhoff, Amsterdam; 335 blz. € 19,95

Anton Mussert boekte in 1935 met zijn NSB het beste verkiezingsdebuut uit de twintigste eeuw, maar eindigde als personificatie van alles wat fout was in periode 1940-1945. Hoe kwam de NSB-leider tot zijn daden, en had het anders kunnen lopen? Dat zijn de vragen waarop historicus Bert Bukman een antwoord probeert te vinden.

Andreas Kinneging, Paul de Hert & Stefan Somers (red.): Tocqueville, profeet van de moderne democratie. Lemniscaat, Rotterdam; 347 blz. € 29,50

Bundel met essays over de lessen over democratie van de negentiende-eeuwse filosoof en historicus Alexis de Tocqueville, die met zijn boek 'Democratie in Amerika' de grondslag legde voor sociologie en politieke wetenschappen. Met bijdragen van onder meer Frank Ankersmit, Patrick Stouthuysen en Coen Brummer.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden