non-fictie

Leonoor Meijer: Hedy. Feministe, politica, actievoerster. Atlas Contact, Amsterdam; 272 blz. € 19,95

Leonoor Meijer, oud-Trouw-journalist, tegenwoordig freelancer, focust op twee thema's die centraal staan in het leven van voormalig Haags politica en europarlementariër Hedy d'Ancona: de emancipatie van de vrouw en de strijd voor een fatsoenlijk vreemdelingenbeleid. D'Ancona's vader kwam om in Auschwitz, haar moeder stond er daarna vaak alleen voor. De belabberde omstandigheden van haar moeder en haar generatie motiveerden D'Ancona actief te worden, zoals ze het zelf noemt.

Philip Norman: Mick Jagger, de biografie. Vert. Henny Corver, Pon Ruiter en Frits van der Waa. Thomas Rap, Amsterdam; 672 blz. € 24,90

Met het 50-jarig bestaan van The Rolling Stones kon een biografie van Mick Jagger bijna niet uitblijven. Philip Norman, geprezen voor 'Shout' (over The Beatles) en zijn biografie van John Lennon, vertelt Jaggers levensverhaal en beschrijft onder meer zijn vriendschap en rivaliteit met Keith Richards. Jagger belichaamt in zijn eentje een halve eeuw popgeschiedenis en werd synoniem voor seks, drugs en rock-'n-roll.

Robert Macfarlane: De oude wegen. Een voetreis. Vert. Nico Groen en Marijke Versluys. De Bezige Bij, Amsterdam; 464 blz. € 24,90

Derde en laatste deel van een drieluik waarin Macfarlane op zoek gaat naar de door mensen betreden natuur. Na 'Hoogtekoorts' (over bergtoppen) en 'De laatste wildernis' volgt de universiteitsdocent (Cambridge) in dit boek de paden die in de loop der tijd zijn uitgesleten door mensenvoeten, karrewielen en paarden, en gaat op zoek naar de verhalen die ermee verbonden zijn.

Erika Fatland: Engelbewaarder van Beslan. Verslag van het gijzelingsdrama in Beslan waarbij meer dan driehonderd mensen omkwamen. Vert. Marin Mars. De Geus. De Geus, Breda; 254 blz. € 17,95

De Noorse Erika Fatland is pas 29, maar geldt toch als expert van de Kaukasus. Ze ploos uit hoe de slaperige stad Beslan in Noord-Ossetië in 2004 kon veranderen in een hel waarin meer dan 300 mensen omkwamen, 186 kinderen en 147 volwassenen. Fatland hield ook het overheidsonderzoek naar de aanslag tegen het licht en onderzocht waarom kritische geluiden over de rol van Russische antiterreureenheden worden genegeerd.

Edwina Hagen: President van Nederland. Rutger Jan Schimmelpenninck (1761-1825). Balans, Amsterdam; 360 blz. € 29,95

Cultuurhistorica Edwina Hagen zet in deze biografie Rutger Jan Schimmelpenninck neer als een sleutelfiguur in de Bataafse Revolutie, en schetst het dagelijks leven van de enige 'president van Nederland' en zijn vrouw rond 1800: de omgangsvormen, de man-vrouwverhoudingen en intriges. De man die Napoleon in 1805 aan het hoofd van de Bataafse Republiek plaatste, was medeoprichter van de Nationale Vergadering, het eerste democratisch gekozen parlement van Nederland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden