non-fictie

Susanne Preusker: De zeven uren die mijn leven veranderden. Vert. Henk Fonteyn. Voorhoeve, Utrecht; 144 blz. € 16,95

De Duitse gevangenispsycholoog Susanne Preusker maakt een drama mee dat haar leven totaal op zijn kop zet. Zij wordt gegijzeld, met de dood bedreigd en verkracht door een gevangene. Sober en nauwkeurig vertelt Preusker wat ze meemaakte, maar bovenal hoe ze het trauma erna heeft overleefd.

Heidi Hassenmüller: Prinsesjes huilen niet. Vert. Heidi Hassenmüller en Ruud Montauban. Uitgeverij Nieuwe Druk, Velp; 125 blz. € 16,95

Heidi Hassenmüller schreef over Gabi, een meisje dat van haar zesde tot achttiende seksueel wordt misbruikt. Het is het verhaal over Hassenmüllers eigen jeugd. Het boek is bedoeld 'voor iedereen in dezelfde uitzichtloze situatie'. Doorbreek het zwijgen en vraag om hulp, is de boodschap van Hassenmüller. In Duitsland verkozen tot beste jeugdboek van het jaar, en bekroond met een literatuurprijs en andere onderscheidingen.

Alva Noë: We zijn toch geen brein? Lemniscaat, Rotterdam; 270 blz. € 19,95

De Californische neuroloog en filosoof Alva Noë reageert op Victor Lamme ('De vrije wil bestaat niet') en Dick Swaab ('Wij zijn ons brein'). Te beperkt, vindt hij. Het bewustzijn is geen solovoorstelling van de hersenen, het wordt vooral ook bepaald door onze voorgeschie- denis en interactie met de wereld om ons heen. Met voorwoord van Trouw-columnist Bert Keizer.

Ewald Engelen: Een ongeluk in slowmotion. Aantekeningen van een ramptoerist. Bert Bakker, Amsterdam; 288 blz. € 17,95

Verslag van een ongeluk in slow motion: de veelkoppige financiële crisis sinds 2008 op zoek naar een boom om tot stilstand te komen, als een auto die van de weg is geraakt. Ewald Engelen schrijft vooral over de bestuurders die het ongeluk proberen af te wenden en wild aan het stuur trekken. Én over de betrokkenen bij de pogingen het financi-ele systeem van voor de crisis te redden.

Marianne Boogaard en Mathilde Jansen (red.): De taalcanon. Alles wat je altijd al had willen weten over taal. Meulenhoff, Amsterdam; 246 blz. € 25

Was er ooit een oertaal? Bestaat een talenknobbel? Verschilt een gebarentaal per land? Praten mannen en vrouwen verschillend? Hoe werkt spraakherkenning per computer? Wat is eigen- lijk het nut van grammatica? Meer dan vijftig taalwetenschappers belichten in 'De taalcanon' deze en meer facetten van taal. Marianne Boogaard is ondermeer verbonden aan het Kohnstamm Instituut (UvA) en Mathilde Jansen werkt onder andere voor het Meertens Instituut.

Addy de Jong: Meesturen vanaf de achterbank. De Banier, Apeldoorn; 160 blz. € 9, 95

In april ziet een student SGP-leider Kees van der Staaij op het Binnenhof in de dienstauto van Mark Rutte stappen. Over anderhalf jaar SGP als stille gedoogpartner, en veranderingen in deze politieke partij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden