non-fictie

Ton de Kok: Wat is God. Filosofen & schrijvers op zoek. Thoth, Bussum; 312 blz. euro 19,50

Thales van Milete, Harry Mulisch en nog 37 andere filosofen en schrijvers uit de afgelopen 2600 jaar komen in dit boek aan het woord over de vraag: waarom is er iets en niet niets? En, omdat er iets is: wat is de zin van dit alles? Ton de Kok, oud-politicus (CDA), filosoof en tegenwoordig godsdienstleraar in Amsterdam, plaatst de diverse worstelingen over de reden van het bestaan in een chronologisch overzicht.

Jelle Reumer: De vis die aan land kroop. Historische Uitgeverij, Groningen; 212 blz. euro 25

Waarom lijkt een koe meer op een dolfijn dan op een paard? Jelle Reumer, directeur van het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam, paleontoloog en Trouw-columnist, legt het uit in deze 'reisgids naar onze oorsprong'. Reumer schreef eerder onder meer de boeken 'De ontplofte aap' (2005), 'Een prachtige puinhoop' (2009) en 'De Mierenmens' (2011), en rondt met dit werk zijn excursie door de geschiedenis van de evolutie af.

Maarten Brands: Het arsenaal van de geschiedenis. Wereldbibliotheek, Amsterdam; 496 blz. euro 29,90

Maarten Brands: Karrensporen onder het asfalt. Wereldbibliotheek, Amsterdam; 520 blz. euro 29,90

Een selectie van de talrijke artikelen en essays van historicus Maarten Brands is in deze twee bundels uitgegeven ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag. 'Het arsenaal van de geschiedenis' gaat vooral over theorie en geschiedschrijving. "Een pleidooi tegen bijziendheid in de tijd: het verleden is niet per definitie voorbij", aldus Brands. Het andere boek handelt over de terugkeer van historische patronen. Brands: "Wij menen geen boodschap te hebben aan het verleden en het verleden niet aan ons. Dat zal wel te maken hebben met ons geschiedenisonderwijs. Ook in dit opzicht krijgt een samenleving wat zij verdient."

Mireille Guiliano: Waarom Franse vrouwen zo jong blijven.

Lev., Utrecht; 232 blz. euro 17,95

Het is helemaal niet nodig naar 'het mes' te grijpen om er goed uit te zien en je beter te voelen, betoogt de Française Mireille Guiliano. Een vervolg op 'Waarom Franse vrouwen niet dik worden', de wereldwijde bestseller die Guiliano tien jaar geleden schreef.

Paul Levrie en Rudi Penne: De pracht van priemgetallen. Het verhaal van een eeuwenlange zoektocht naar verborgen patronen. Prometheus/Bert Bakker, Amsterdam; 200 blz. euro 17,95

Priemgetallen (getal groter dan een, en slechts deelbaar door een en zichzelf) kun je op allerlei plaatsen tegenkomen: bij onlinebankieren, in de voortplantingscyclus van cicaden (een insectensoort), bij pogingen contact te leggen met buitenaardse wezens. Ze worden al meer dan 2000 jaar onderzocht. Zijn er verborgen patronen?, dat is de vraag. Dit boek doet verslag van die zoektocht, en verhaalt over de passie van de onderzoekers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden