non-fictie

Koen Damhuis: PVV-stemmers in hun eigen woorden De Arbeiderspers; 192 blz. euro 19,99


Wat beweegt mensen om op de PVV te stemmen? Socioloog Koen Damhuis sprak met PVV-kiezers om daarachter te komen.


Volgens hem zijn in de media generalisaties als 'tokkies' en 'boze witte mannen' troef. Maar ook de wetenschap hanteert brede begrippen als 'moderniseringsverliezers' en 'etnocentristen'. Daarmee valt echter niet te verklaren waarom historisch tegengestelde groepen als uitkeringsgerechtigden en arbeiders, kleine zelfstandigen, en nieuwe rijken, en zowel laag- als hoogopgeleiden voor de partij van Geert Wilders vallen, net als bij de verkiezing van Donald Trump het geval was trouwens.


Damhuis volgt de aanpak van Elma Verhey en Gerard van Westerloo, die voor Vrij Nederland eind jaren zeventig 'burgers waar niet naar geluisterd werd' aan het woord lieten, en zo een beeld schetsten van de onvrede en rancune in Nederland voorafgaand aan de opkomst van Janmaats Centrumpartij.


Thierry Baudet: Breek met het partijkartel! De noodzaak van referenda Prometheus; 176 blz. euro 19,99


De gevestigde partijen zijn hun feeling met het electoraat kwijt, stelt Thierry Baudet vast. Volgens hem zit het probleem in het negentiende-eeuwse bestuursmodel dat we nog altijd in hoofdlijnen hebben. De oplossing: referenda. Zij vormen een noodzakelijke aanvulling op het democratische systeem, meent Baudet, omdat referenda kunnen corrigeren waar het bestuursmodel niet meer representatief is. Hij vindt een medestander in Paul Cliteur, die ook het voorwoord schreef.


Ferdinand Grapperhaus: Rafels aan de rechtsstaat Prometheus; 128 blz. euro 16,99


Teruggekeerd van een wereldreis beziet jurist Ferdinand Grapperhaus de staat van Nederland. Wat hem zorgen baart zijn de signalen over toenemende economische ongelijkheid, maar ook de groeiende onvrede rond etnische verschillen, voortbestaande raciale discriminatie en een terugslag in tolerantie van andersgeaarden. Daarmee komt de legitimatie van de rechtsstaat ter discussie te staan, meent Grapperhaus, want een rechtsstaat waarin ongelijkheid niet alleen kan bestaan, maar die zelfs een toename daarvan toelaat, is op zijn minst gerafeld. Vandaar ook de titel van zijn boek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden