non-fictie

Haroon Sheikh: De opkomst van het Oosten Boom; 208 blz. euro 19,90

Eeuwenlang lag het zwaartepunt van de wereld bij de westerse landen die de Atlantische Oceaan domineerden. Haroon Sheikh ziet een verschuiving van de macht naar het Oosten. De filosoof en bestuurskundige onderzoekt in Duitsland, Oost-Europa, Rusland, Turkije en Iran de economische en geopolitieke veranderingen in Eurazië. Oude tradities, rijken en handelsnetwerken als de Zijderoute wordt nieuw leven ingeblazen. Als filosoof stelt Sheikh de vraag naar de betekenis van Oost en West in onze tijd.

Neil MacGregor: Shakespeare's rusteloze wereld. Een verrassende geschiedenis in twintig voorwerpen (Shakespeare's Restless World) vert. Pon Ruiter. Hollands Diep; 336 blz. euro 24,99

Vierhonderd jaar na zijn dood willen we alles weten van William Shakespeare. Wat waren dat voor mensen die eind zestiende eeuw naar zijn stukken gingen kijken? Waaraan dachten ze? Waarom moesten ze lachen? Wat boezemde hun angst in? Hoe zag hun wereld eruit en hoe stonden zij daarin?

Neil MacGregor, oud-directeur van het British Museum en de National Gallery in Londen, schetst in dit boek Shakespeare's tijd aan de hand van twintig voorwerpen en belicht de grote thema's die toen speelden: globalisering, reformatie, pest, islam, wetenschap en meer. MacGregor schreef vorig jaar het veel geprezen boek 'Duitsland. Biografie van een natie'.

Anne Mieke Backer: Er stond een vrouw in de tuin. Over de rol van vrouwen in het Nederlandse landschap De HEF; 640 blz. euro 27,90

Verzameling essays over de Nederlandse tuinhistorie 'met de vrouw als gids'. Het boek belicht de rol van vrouwelijke tuin- en landschapsarchitecten, maar ook die van boerinnen, die hun kennis over planten doorgaven aan hun dochters, en van prinsessen en grootgrondbezitsters die het landschap naar hun hand zetten.

Een verhaal dat begint bij de eerste landbouwculturen, 7000 jaar geleden, en eindigt bij het nieuwe 'stadstuinieren'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden