non-fictie

WILS REBERGEN

Hans Olink: De idealisten. Nederlandse kunstenaars in Oost-Berlijn Prominent; 280 blz. euro 19,95

In de stroom van mensen die zich na de oorlog in Oost-Duitsland, en vooral Oost-Berlijn, wilden vestigen, bevond zich een aantal Nederlandse kunstenaars. Uit overtuiging hielpen zij mee aan het bouwen van een 'socialistische heilstaat'. Journalist/biograaf Hans Olink portretteert negen van hen, onder wie filmer Joris Ivens, politiek tekenaar Fritz Behrendt, vertaler Nico Rost en fotografe Gerda Goedhart.

Rudie Kagie: Hopman. Een memoir Prometheus; 296 blz. euro 19,95

'Hartverscheurend mooi' oordeelde Elma Drayer in Trouw over het boek 'Schuifkaas' van Rudie Kagie uit 2011. De journalist beschreef daarin zijn jeugd als voogdijpupil en bewoner van een kindertehuis. 'Hopman' is een vervolg. Kagie vertelt openhartig over zijn vriendschap als kind met een man die zich opwerpt als zijn reddende engel. Hij put uit documenten uit zijn kinderbeschermingsverleden die hij aantrof in archieven. Daarin stond veel over de volwassenen die belangrijk voor hem waren. "Als ik dat eerder had geweten", schrijft Kagie, "zou dat onze tobberige levens aanzienlijk hebben verlicht."

Hubert van den Berg: Dada. Een geschiedenis Vantilt; 304 blz. euro 29,95

Ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van Dada schetst Hubert van den Berg het ontstaan, achtergronden en ontwikkeling van de artistieke vernieuwingsbeweging. Voor het voetlicht komen Nederlandse hoofdrolspelers als Theo van Doesburg, H.N. Werkman en Piet Mondriaan. Van den Berg is internationaal topexpert als het gaat om Europese avant-garde en het dadaïsme.

Herbert Blankesteijn: Vertrouw ons nou maar. Opkomst en ondergang van de stemcomputer Boom; 230 blz. euro 19,90

De stemcomputer was handig, het stemmen werd makkelijker en tellen ging sneller. Maar in 2007, tien jaar na de invoering van het apparaat, was het afgelopen. Daar waren acties van de groep Wij Vertrouwen Stemcomputers Niet, onder leiding van Rop Gonggrijp, voor nodig. Gemeenten deden met pijn in het hart afstand van de stemcomputer, maar die bleek niet te voldoen aan democratische principes. Zo was het stemgeheim niet gegarandeerd, en bleek hertellen een probleem.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden