non-fictie

WILS REBERGEN

Richard J. Evans: De eeuw van de macht. Europa 1815-1914 (The Pursuit of Power) Vert. Het Vertaalcollectief. Hollands Diep; 1120 blz. euro 49,99

Qua omvang hoort dit nieuwste boek van de Britse historicus Richard Evans met ruim 1100 pagina's zeker tot de toppers van dit jaar. Maar je hebt ook een standaardwerk in handen, concluderen Britse critici. Ze komen superlatieven tekort. En het boek beslaat een hele eeuw, vol van revoluties op allerlei gebied.

James Holland: Oorlog in het Westen. Soldaten en burgers in de Tweede Wereldoorlog (The War in the West) Vert. Paul Syrier. Athenaeum; 784 blz. euro 29,99

Dit boek mag er ook zijn, zeker als je bedenkt dat dit pas deel 1 is van een trilogie, over de periode 1939-1941. Kun je over de oorlog nog zoveel nieuws vertellen, en op een aangename manier, dat zoveel bladzijden gerechtvaardigd zijn? Jazeker, oordelen The Guardian en The Wall Street Journal: Evans is indrukwekkend en prikt mythes door.

Jelto Drenth: De man is geen jager De Arbeiderspers; 490 blz. euro 22,50

Seksuoloog Jelto Drenth neemt de ruimte om de seksualiteit van de man in alle mogelijke facetten te belichten. Voor hij 'het mannenlichaam als biologisch gegeven' beschrijft, beschouwt hij twee fabels over seks en liefde: de man is een jager, en: seks en liefde horen van nature bij elkaar.

Jens Andersen: Deze dag, een leven. De biografie van Astrid Lindgren Vert. Lammy Post- Oostenbrink en Kor de Vries. Ploegsma; 466 blz. euro 35

Deze biografie van de Deen Jens Andersen over het Zweedse kinderboekenicoon Astrid Lindgren, is tegelijk een portret van de twintigste eeuw. Lindgren (1907-2002) bereikte met Pippi Langkous en andere boeken wereld- wijd miljoenen lezers. Andersen onderzoekt het geheim van haar succes.

J. Goudsbloem: Geleerd. Memoires 1932 -1968. Van Oorschot; 376 blz. euro 27,50

Socioloog Joop Goudsblom houdt het op krap 400 pagina's voor zijn memoires, maar dit is vooralsnog deel 1. Hij stopt op 1 september 1968, het jaar waarin hij hoogleraar werd in Amsterdam, middenin een roerige periode van studen- tenprotest. Behalve een autobiografie, is dit deel ook een wetenschapsgeschiedenis van de socio- logie in Nederland, belooft de uitgever.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden