non-fictie

WILS REBERGEN

Casper Luckerhof: Een eenzame bruggenbouwer. Reizen door het India van P.A.S. van Limburg Brouwer Athenaeum - Polak & Van Gennep; 246 blz. euro 19,99

P.A.S. van Limburg Brouwer: Akbar. Een oosterse roman Athenaeum - Polak & Van Gennep; 296 blz. euro 17,50

P.A.S. van Limburg Brouwer was literatuurcriticus en lid van de Tweede Kamer, maar stierf in 1873 onbegrepen door het grote publiek.

Hij liet een ideeënroman achter, 'Akbar', die zich afspeelt in India. Het nu heruitgegeven boek gaat over de strijd voor tolerantie en godsdienstvrijheid. Van Limburg Brouwer had India nooit bezocht, maar meende op grond van oude teksten in het Sanskriet, dat als ergens een vrijzinnige mentaliteit te vinden zou zijn, dat daar wel moest wezen. Historicus Casper Luckerhof las het boek tijdens zijn studie. Hij studeerde af op het werk van Van Limburg Brouwer, en reisde met het boek in zijn rugzak af naar India, om te ontdekken in hoeverre de wereld van 'Akbar' samenvalt met de werkelijkheid.

Joseph Stiglitz: De euro. Hoe de gemeenschappelijke munt de toekomst van Europa bedreigt (The Euro) Vert. Arian Verheij en Huub Stegeman. Athenaeum - Polak & Van Gennep; 472 blz. euro 22,50

Europa heeft een vergissing gemaakt met de invoering van de euro, betoogt Joseph Stiglitz. De gedachte was dat met een gemeenschappelijke munt het best meer integratie bereikt zou kunnen worden. Maar het is andersom: politieke integratie is een voorwaarde voor het overeind houden van een gezamenlijke munt. Tegelijk constateert de Amerikaanse econoom dat de pogingen van de eurozone om de munt te redden, rampzalig uitpakken. Maar het is nog niet te laat, het kan anders, met behoud van de euro, maar eventueel ook zonder. Stiglitz laat zien hoe.

Cees Nooteboom: 533 Een dagenboek De Bezige Bij; 272 blz. euro 19,99

Vijfhonderddrieëndertig dagen uit het leven van de schrijver die op Menorca het geheime leven van zijn cactussen overdenkt, maar zijn blik ook verder weg richt. Hij kijkt met scepsis naar het uiteenvallen van Europa, hij ziet de sterren, voelt de vergetelheid en overdenkt de dood van David Bowie: "wie voortdurend iemand anders voor anderen is kan niet als zichzelf oud worden, zodat je bijna niet weet wie er gestorven is."

/

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden