non-fictie

WILS REBERGEN

Marc Oosterhout: De kunst van het kiezen. Elke partij kan de verkiezingen winnen Lias; 336 blz. euro 19,95

Het Nederlandse politieke landschap is onoverzichtelijk en verkiezingsprogramma's zijn nage- noeg inwisselbaar.

Om zichzelf te onderscheiden kunnen politieke partijen wat leren van merken als Hema, Apple en Unox, meent Marc Oosterhout. De reclameman en merkstrateeg houdt de verkoop- strategie van de zeven grootste partijen tegen het licht.

Tom van der Meer: Niet de kiezer is gek Spectrum; 144 blz. euro 12,50

Ten onrechte krijgt de kiezer het verwijt van een gebrek aan vertrouwen in de politiek en wispelturig stemgedrag, vindt politico- loog Tom van der Meer (Universiteit van Amsterdam). Het zijn de gevestigde partijen die op een doodlopend spoor zitten. Met hun maatregelen 'om de democratie te redden' komen ze met medicijnen voor een verkeerd begrepen kwaal. Nodig zijn, volgens Van der Meer, politici die juist de kracht van ons kiesstelsel en het electoraat durven uitdragen.

Jan Storm: Welke democratie? Burgerschap en zeggenschap De Blauwe Tijger; 288 blz. euro 20

Terecht moppert de burger over te weinig invloed op het politieke beleid, stelt jurist Jan Storm. Het systeem van vertegenwoordigende democratie, daterend uit de negentiende eeuw, is aan vernieu- wing toe. De burger heeft recht op meer zeggenschap dan een stembusgang om de paar jaar. Storm, die onder andere op het ministerie van volksgezondheid werkte, vraagt ruimte voor referenda en volksinitiatieven.

Michael Kranish en Marc Fisher: Trump, de waarheid achter zijn ambitie, ego, geld en macht (Trump Revealed) Vert. Janet Limonet-Harkink e.a. Karakter; 496 blz. euro 22,99

Over de nieuwe president Donald Trump zijn inmiddels stapels boeken verschenen. Die vallen uiteen in twee categorieën, aldus de critici van The New York Times: boeken die vooral het exotische aan de man beschrijven, en het meer serieuze werk.

Deze kloeke biografie van Kranish en Fisher behoort tot de laatste soort: gedegen en diepgravend. De Washington Post-journalisten spraken twintig uur met de toen nog presidentskandidaat, waarbij zij hem aan de tand konden voelen over controversiële zakendeals. En zij konden putten uit stapels artikelen van collega-Postjournalisten die Trump jarenlang hebben gevolgd.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden