non-fictie

WILS REBERGEN

Edy Korthals Altes: Van havik tot vredesduif. Diplomaat tijdens de Koude Oorlog Aspekt; 228 blz. euro 18,95

De 92-jarige Edy Korthals Altes blikt terug op zijn leven. Natuurlijk beschouwt hij uitgebreid zijn besluit zich publiekelijk tegen de internationale wapenwedloop te keren, wat het einde betekende van zijn loopbaan als diplomaat in 1986. Vervolgens gaat hij in op de actuele situatie van vrede en veiligheid, en hoe een duurzame en vreedzamer wereld te bereiken. De auteur richt zich "tot jong en oud: Eenieder die beseft dat we in een bedreigde wereld leven, en allen die zich de vraag stellen: wat doe jij met jouw mogelijkheden?"

Anil Ramdas: Ik had me de wereld anders voorgesteld Querido; 296 blz. euro 19,99

Pieter Hilhorst omschrijft in zijn inleiding tot dit boek waarom hij de stem van Anil Ramdas mist in het publieke debat: vanwege diens oproep tot wellevendheid en de oprechte interesse je in een ander te verplaatsen. Hilhorst werkte samen met Ramdas in het tv-programma 'Het Blauwe Licht'.

Met Kawita Ramdas, Anils zus, maakte hij een selectie uit essays, lezingen en columns, waarin Ramdas (1958-2012) onder meer zijn ideeën over identiteit en beschaving ontvouwt.

Frits Marnix Woudstra: Echo's van Egon 96 blz. euro 14,90. Bestellen via fmwoudstra@hotmail.com

Beeldend kunstenaar Frits Woudstra verwerkte de plotselinge dood van zijn zoon in 'Lucas Casimir', zijn schrijversdebuut dat twee jaar geleden verscheen. In dit boekje onderzoekt hij zijn herinneringen aan zijn vader Egon Woudstra. Deze 'modekoning' te Enschede (Joodse vader door de nazi's vermoord, toch levensgenieter) verdween ineens uit het leven van de zesjarige Frits, maar het komt tot een hereniging een paar jaar voor Egons dood.

Raoul Martinez: Hoe vrij zijn wij? De machinaties van macht en de strijd voor onze toekomst (Creating Freedom) Vert. Fennie Steenhuis en Dorien de Vries. Atlas Contact; 416 blz. euro 29,99

Vrije markt, vrije verkiezingen, vrije meningsuiting, vrije wil, ons leven is doordrongen van de 'taal van de vrijheid', maar hoe vrij zijn we eigenlijk?, vraagt de Britse filosoof/filmmaker/activist Raoul Martinez zich af. Hij zoekt een antwoord op die vraag want: "Hoe beter we de grenzen van onze vrijheid begrijpen, hoe beter we in staat zijn die te overstijgen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden