non-fictie

Rimmer Mulder: Seks en de kerk. Hoe Nederland zijn kuisheid verloor. Atlas Contact, Amsterdam; 288 blz. euro 19,95

Met de seksuele revolutie in de jaren zestig ging menig taboe aan diggelen. De christelijke zedenleer werd aan de kant gegooid, schrijft Rimmer Mulder. Geboren in 1948, maakte hij het mee als journalist en als kind van de gereformeerde zuil. In zijn boek doet hij verslag van wat de kerken overkwam, en wat dat betekent voor hun rol nu. Is het christendom over zijn houdbaarheidsdatum heen?

Barnaby Martin: Ai Weiwei. Een dissident in hedendaags China. Vert. Pieter de Smit. Ambo, Amsterdam; 240 blz. euro 21,95

In deze biografie doet de Britse schrijver en journalist Barnaby Martin verslag van een reeks ontmoetingen die hij met Ai Weiwei had. Hij sprak met de Chinese kunstenaar ondermeer over diens arrestatie in 2011 waarbij hij bijna drie maanden werd vastgehouden. Wat doet kunst met mensen die leven onder een totalitair regime? Dat is een van de vragen die aan de orde komen. Tegelijk een portret van Ai Weiwei's kunst en activisme, en van het huidige China.

Susan Spencer-Wendel en Bret Witter: Voor ik afscheid neem. Herinneringen aan het mooiste jaar van mijn leven. Vert. Bonella van Beusekom. De Arbeiderspers, Utrecht; 352 blz. euro 18,95

In 2011 krijgt de Amerikaanse journaliste Susan Spencer-Wendel te horen dat zij aan de dodelijke spierziekte ALS lijdt. Ze is 44 en moeder van drie jonge kinderen. Ze heeft een levensverwachting van 3 tot 5 jaar en besluit zoveel uit het leven te halen als nog mogelijk is.

Met de mensen die haar dierbaar zijn gaat ze op reis. Zo ook met elk van haar kinderen. Met haar dochter van veertien reist ze naar New York om de perfecte bruidsjurk te vinden, die zij haar waarschijnlijk niet zal zien dragen.

Kristine Groenhart en Willem-Jan Verlinden: Hoe ik van Londen houd. Wandelen door het Londen van Vincent van Gogh.

Athenaeum, Amsterdam; 144 blz. euro 19,95

Londen telde in 1873 vier miljoen inwoners. Een van hen was Vincent van Gogh. Hij woonde er drie jaar, schilderde nog niet, maar werkte bij een kunsthandel. In zijn brieven naar huis in Nederland beschreef hij wat hij zag als hij door de Britse hoofdstad wandelde, op weg naar zijn werk en de galeries en musea die hij bezocht. De auteurs reconstrueren Van Gogh's Londense jaren aan de hand van zijn brieven. Bijna alles wat hij tegenkwam, is er nog steeds.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden