non-fictie

WILS REBERGEN

Steven Aalders en Robert van Altena

De vijfde lijn

Prometheus; 272 blz. euro 19,99

De omtrek van een schilderij bestaat uit vier lijnen. De eerste streek op het doek is dus de vijfde lijn. Schilder Steven Aalders en radiomaker Robert van Altena over (abstracte) schilderkunst. Wat is originaliteit? Hoe maak je kunst? En wat is de plaats ervan in de wereld?

willemijn van dijk

de opvolger

Tiberius en de triomf van het Romeinse keizerrijk Ambo|Anthos; 216 blz. euro 18,99

Hij was de beste legeraanvoerder van zijn tijd en de tweede keizer van Rome. Toch was er relatief weinig aandacht van historici voor Tiberius. Hij gold als een norse, raadselachtige man. Zijn stiefvader Augustus kwam altijd eerst.

Ten onrechte, vindt historica Willemijn van Dijk. Augustus mag dan de stichter zijn van de nieuwe machtsvorm in Rome, als opvolger van Julius Caesar, Tiberius consolideerde het keizerschap en zorgde ervoor dat het nieuwe bestuur voorgoed het republikeinse systeem verdrong in de 23 jaar dat hij aan de macht bleef.

Cécile Huguenin

Alzheimer, mon amour

Een verhaal van liefde en verlies.

Vert. Hendrickje Spoor. Balans; 144 blz. euro 15,95

Weer een boek over alzheimer, schrijft neuroloog Philip Scheltens in de inleiding, wat voegt het toe? Dit boek is geschreven vanuit liefde, door de Franse schrijfster Cécile Huguenin voor haar man Daniel. Ze beschrijft zijn reis door het land Alzheimer. Behalve een aangrijpend verslag is het boek ook een aanklacht tegen 'ons', de maatschappij, het feit dat wij nog steeds niet in staat zijn de ziekte te bestrijden, vindt Scheltens, werkzaam in het VUmc.

Tom van Hulsen

FC Londen

De Kring; 256 blz. euro 18,50

Met dertien profclubs, waarvan er vijf in de Premier League spelen, de hoogste klasse, is Londen voetbalhoofdstad van de wereld. Tom van Hulsen, oud-hoofdredacteur van Voetbal International en Engels-voetbalfanaat, voert de lezer in deze reisgids langs de diverse clubs, van Chelsea, in het zuidwesten, tot Tottenham Hotspur, in het noorden. De tocht voert ook naar de oorsprong van het voetbal, memorabele wedstrijden en legendarische spelers.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden