non-fictie

Léon Hanssen: De schepping van een aards paradijs. Piet Mondriaan 1919-1933. Querido; 672 blz. euro 39,99

In 1919 had Piet Mondriaan de abstractie ontdekt en ging hij in Parijs wonen, de stad waar Picasso, Dali, Calder en Le Corbusier hun artistieke revoluties voorbereidden. Mondriaan was onder hen misschien de revolutionairste. Een visionaire eenling, die trouwens wel deelnam aan feestjes, want hij was dol op dansen en op jazz. Een huwelijk hield hij uiteindelijk af: zijn werk ging voor.

Léon Hanssen, twee keer bekroond voor zijn biografie van Menno ter Braak, plaatst Mondriaans ontwikkeling binnen het bruisende Parijs van de jaren twintig en de dreiging van de crisis die eraan zat te komen. Daarbij bedient hij de lezer met een schat aan informatie. Zijn conclusies klinken, onvermijdelijk, vrij bekend: "Tot in de formulering van zijn visioen over de Hof van Eeden die de mensheid eerlangs zou binnenschrijden, had Mondriaan iets van de sekteleider, bezeten door de absolute gedachte."

Dennis Abdelkarim Honing en Nikki Sterkenburg: Ongeloofwaardig. Hoe ik mezelf radicaliseerde, en daarvan terugkwam. Uitgeverij Q; 200 blz. euro 19,99

Dennis Abdelkarim Honing kreeg landelijke bekendheid door zijn televisieoptredens, waarin hij vertelde over het ronselen en de drijfveren van Syriëgangers. Aanvankelijk overwoog Honing ook naar Syrië af te reizen, maar nu, anderhalf jaar later, is hij gederadicaliseerd.

In zijn boek, dat hij samen met Elsevierjournaliste Nikki Sterkenburg schreef, blikt hij terug op zijn bekering tot de islam en hoe hij radicaliseerde. Hij legt uit waarom hij de orthodoxe islam de rug heeft toegekeerd. Verder analyseert hij tien jaar islamdebat en overheidsbeleid. Volgens hem hebben die alleen maar averechts gewerkt en juist tot verdere radicalisering geleid.

Voltaire: Verhandeling over de verdraagzaamheid. Vert. uit het Frans door Hannie Vermeer-Pardoen. Van Gennep; 136 blz. euro 7,90

In een tijd van Islamitische Staat en aanslagen in Parijs is een heruitgave van dit pleidooi van Voltaire voor verdraagzaamheid wel op zijn plaats. Weliswaar richt de Franse filosoof zijn pijlen op het christendom, maar hij maakt duidelijk dat van welk godsdienstig fanatisme dan ook niemand beter wordt. Voltaire laat zien dat waar godsdienstvrijheid en verdraagzaamheid heersen, de wetenschappelijke vooruitgang een kans krijgt. Hij pleit voor een brede blik, met waardering voor het goede in de ideeën van mensen die (terecht) worden bekritiseerd.

Mason Currey: Dagelijkse rituelen. Vert. uit het Engels door Louise Koopman. Maven; 320 blz. euro 16,50

Wat maakt dat je lekker in je vel zit en er iets uit je handen komt? Mason Currey onderzocht hoe mensen als Sigmund Freud, Simone de Beauvoir en Haruki Murakami dat doen. Eva Hoeke voegde een reeks Nederlanders toe, onder wie Annie M.G. Schmidt, Bas Heijne, Spinvis, Halina Reijn, Lavinia Meijer en Herman Brood.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden