non-fictie

WILS REBERGEN

Martijn Aslander en Erwin Witteveen: Nooit af Business Contact; 362 blz. euro 24,99

De auteurs noemen zich 'duiders van de netwerksamenleving'. De ontwikkelingen gaan door nieuwe technologieën zo snel, dat het geen zin meer heeft te zoeken naar blijvende oplossingen voor maatschappelijke en economische kwesties, betogen zij. Burgers, overheid, bedrijven en organisaties dienen het 'Nooit Af-principe' te omarmen. Te midden van de futurologen en trendwatchers die dit boek aanbevelen, blijft Aukje Nauta, kroonlid van de Ser, nuchter: "Panta rhei, de oude Grieken schreven het al. Nooit Af is dus niks nieuws onder de zon." Maar ze geeft toe: de stroom is wel een kolkende rivier geworden, door Big Data, 3D-printing en andere nieuwe technologieën. En wat dat tot gevolg heeft, beschrijven de beide auteurs 'in een heerlijke sneltreinvaart. Lees het zelf ', aldus Nauta.

Mischa Spel & Floris Don: De Matthäus-Passion. Complete luistergids Meulenhoff; 239 blz. euro 19,99

Nergens ter wereld is de Matthäus-Passion van Bach zo populair als in Nederland. Aanleiding voor Mischa Spel en Floris Don, die beiden over klassieke muziek schrijven in NRC Handelsblad, een 'luistergids' samen te stellen. Ze vroegen dirigenten, zangers en bekende liefhebbers naar hun favoriete moment en waarom hen dat zo raak. Deze commentaren aangevuld met infor- matie over Bach en diens werk, moeten lezers in staat stellen te de passie beter te begrijpen en te waarderen.

Matthijs van Boxsel: De draagbare encyclopedie van de domheid Querido; 308 blz. euro 19,99

Matthijs van Boxsel werkt al dertig jaar aan 'De encyclopedie van de Domheid', een verzameling waantheorieën, verhalen over dwazen en anekdotes over domme zaken. Inmiddels zijn drie delen verschenen, het vierde, 'De topografie van de domheid', is in de maak. Voor deze 'draagbare' versie maakte Van Boxsel een selectie uit zijn eerdere boeken.

Louis Beyens: Het hoge Noorden. Een encyclopedie van de Arctis Atlas Contact; 464 blz. euro 29,99

Is het erg als door klimaatverandering de hoeveelheid ijs op de Noordpool afneemt? Daarover en over dieren, planten en andere verschijnselen in het hoge Noorden schrijft de Vlaamse bioloog Louis Beyens. In zijn encyclopedie legt hij uit wat er zoal te vinden is in het Noordpool-

gebied, en wat de relatie is tussen deze streken en de rest van de wereld. Zo komt de geschaal- de amoebe langs, de poolpapaver en sneeuwgors, maar ook de verdwenen Dorset-cultuur.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden