non-fictie

WILS REBERGEN

Ronald Blythe: Akenfield. Portret van een Engels dorp. (Akenfield. Portrait of an English Village) Vert. Edzard Krol. Lebowski; 416 blz. euro 22,50

Hoe was het leven zonder computer, internet en mobiele telefoon? Ronald Blythe vertelt het verhaal van een klein plaatsje in het zuidoosten van Engeland, zijn geboortedorp, dat hij de fictieve naam 'Akenfield' gaf. Hij interviewde 50 jaar geleden, in 1966-'67, de inwoners van het dorp - de smid, de leraar, de agent, de rechter, de fruitplukkers en de priesters - en noteerde wat zij dachten over religie, landbouw, onderwijs, welzijn, het leven en de dood. Dat leverde een ontroerend portret op van het dorp, en van een periode niet eens heel lang geleden. Het boek was een groot succes, in Engeland maar ook in Amerika, en is sinds het verschijnen in 1969 vele malen herdrukt. Vorig jaar is de klassieker nog opnieuw uitgegeven in het Engels. Deze vertaling in het Nederlands is van 2016. Blythe is inmiddels dik in de negentig en woont vlakbij 'Akenfield'. Hij leeft 'half in het heden en half in het verleden, als altijd'.

James Kingsland: Siddhartha's brein. Waarom mediteren goed is voor je hersenen. (Siddhartha's Brain) Vert. Ernst de Boer en Ankie Klootwijk. Ambo / Anthos; 384 blz. euro 24,99

Google, Facebook en Shell bieden hun werknemers gratis les aan in meditatie en mindfulness. James Kingsland, wetenschapsjournalist voor onder andere The Guardian, Nature en New Scientist, legt uit hoe die methoden werken, en waarom ze je stabieler en gelukkiger zouden kunnen maken. Een praktische stap tot het temmen van de geest, belooft de achterflap.

Anne-Marie O'Connor : De dame in goud (The Lady in Gold) Vert. Paul Heijman. Meulenhoff; 384 blz. euro 27,99

De Amerikaanse journaliste en schijfster Anne-Marie O'Connor schetst het verhaal achter het portret van de Joodse Adèle Bloch-Bauer, 'Dame in goud', meesterwerk van Gustav Klimt uit 1907. Het schilderij viel in handen van de nazi's, en kwam na 1945 in bezit van de Oostenrijkse staat. Een nichtje van Bloch-Bauer, Maria Altman, wist het na een lange juridische strijd terug te krijgen, samen met vier andere geroofde schilderijen van de Joodse familie. In 2006 werd het voor 135 miljoen dollar verkocht aan kunstverzamelaar Ronald Lauder en is sindsdien te zien in zijn galerie in New York.

Joby Warrick: Zwarte vlaggen. De opkomst van IS.

(Black Flags) Vert. Carla Zijlemaker e.a. Q; blz. euro 21,99

De Amerikaanse journalist Joby Warrick won met dit boek zijn tweede Pulitzer Prize. Hij schetst hoe de Jordaniër Abu Musab al-Zarqawi de spil werd in het terrorisme in Irak en omstreken, en de drijvende kracht achter het radicaal-islamitische gedachtengoed waaruit IS voortsproot.

Al-Zarqawi kwam in 2006 bij een luchtaanval om het leven, maar zijn aanhangers grepen hun kans zijn droom van een ultra-conservatief kalifaat na te jagen bij het uitbreken van de Syrische burgeroorlog.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden