non-fictie

Damon Young: Afgeleid. Filosofie voor een vrijer leven. (Distraction)

Vert. Jelle Noorman. Ten Have; 240 blz. euro 19,99

Met de smartphone op zak zijn we makkelijker afgeleid dan ooit. Wat dit betekent, onderzoekt de Australische filosoof Damon Young, die vorig jaar meedeed aan de G8 van de Filosofie, in dit boek. Afleiding komt volgens hem voort uit de wens ons te onttrekken aan de worsteling met de sterfelijkheid. Die verlangt van ons te besluiten wie we zijn. Afleiding - in de vorm van roddelbladen, oppervlakkige relaties, saai werk of wat ook - ontneemt ons de belangrijkste vrijheid die we hebben, stelt Young: om met geduld en creativiteit ons eigen leven vorm te geven. Om erachter te komen hoe je je beter kunt concentreren op wat er echt toe doet, gaat hij te rade bij ondermeer Seneca, Karl Marx en Henri Matisse.

Robin Fransman: Sparen is geen deugd. Meer sparen leidt tot meer schuld.

Amsterdam University Press; 166 blz. euro 14,95

In een eerder leven was Robin Fransman beleggingsanalist en toezichthouder bij de AFM (Autoriteit Financiële Markten). Hij heeft in zijn boek een controversiële boodschap: sparen is geen deugd, spaargeld is geen bezit maar eigenlijk een schuld van een ander, sparen is ook geen goede manier om rijkdom zeker te stellen, omdat de waarde van het opgepotte goed (geld, beleggingen) fluctueert. En ja, sparen is immoreel, omdat het anderen in de schulden dwingt. Spaar je te veel, dan valt de economische groei stil en gaat de rente richting nul: zie de actualiteit. Fransman legt uit hoe het volgens hem beter kan.

Katrin Himmler en Michael Wildt (samenstellers): Heinrich Himmler privé. Brieven aan zijn vrouw 1927-1945. (Himmler privat. Briefe eines Massenmörders)

Vert. Marten de Vries. Atlas Contact; 352 blz. euro 29,99

Politicologe Katrin Himmler is een achternicht van Hitlers rechterhand, Heinrich Himmler. Samen met historicus Michael Wildt bezorgt zij dit boek met brieven van de SS-leider aan diens vrouw Marga Siegroth. Himmler en zij leren elkaar kennen in 1927. Ze delen een antisemitische overtuiging en de droom van een leven op het platteland. Hij is voor zijn 'werk' vaak op reis. Terwijl Himmler de 'definitieve oplossing van het Jodenprobleem' organiseert, stuurt hij 'lieve gevoelens ter gelegenheid van Moederdag' aan zijn 'vrouwtje', dat onderweg is voor het Rode Kruis in het bezette Polen ('die onbeschrijfelijke viezigheid').

Max Dohle (samensteller): De mooiste hardloopverhalen uit de wereldliteratuur

. Nieuw Amsterdam; 288 blz. euro 17,95

Sporthistoricus Max Dohle verzamelde voor deze bundel verhalen waarin hardlopers voor- komen. Rennen is eenvoudig en de beloning is ruim: hardlopen is gezond en maakt vrij. In zijn selectie verhalen - van Couperus tot Dirk van Weelden - is sport bijzaak, schrijft Dohle. De vertellingen gaan over menselijke relaties, heldendom, (on)sportiviteit, liefde voor de natuur en meer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden