non-fictie

WILS REBERGEN

James C. Kennedy: Een beknopte geschiedenis van Nederland Prometheus; 424 blz. euro 29,99

Met zijn niet aflatende pogingen de reikwijdte van de Nederlandse geschiedenis internationaal onder de aandacht te brengen, vooral in het Engels taalgebied, is historicus en Trouw-columnist James Kennedy een belangrijk ambassadeur voor Nederland en zijn cultureel erfgoed. Dit boek verschijnt dan ook in het Engels bij Cambridge University Press, onder de titel 'Concise History of The Netherlands'. In de krap vierhonderd pagina's die hij ter beschikking heeft, behandelt Kennedy de hele geschiedenis van Nederland. Voldoende ruimte voor de belangrijkste ontwikkelingen, zonder te vervallen in een opsomming van feiten, stelt hij vast. Bijzondere aandacht is er voor de religieuze geschiedenis, omdat die volgens Kennedy bepalend is geweest voor Nederland in het leren omgaan met verschillen. Via het positieve zelfbeeld van Nederland als gidsland eindigt de Amerikaanse historicus in het nu bij de zorgen over de nationale identiteit, economische onzekerheid, en de toegenomen onveiligheid en instabiliteit in de wereld.

Christien Brinkgreve, Sanne Bloemink en Eric Koenen: Weten vraagt meer dan meten Amsterdam University Press; 124 blz. euro 14,95

Op tal van terreinen is 'meten is weten' het adagium, dat geldt bijvoorbeeld voor het bedrijfsleven, maar ook onderwijs en psychiatrie, constateren sociologe Christien Brinkgreve, journaliste Sanne Bloemink en bedrijfskundige Eric Koenen. Maar wat zeggen metingen eigenlijk? Kijk naar de peilingen over Brexit en de Amerikaan- se presidentsverkiezingen. Met de drie auteurs benadrukken onder anderen Trudy Dehue, Paul Verhaeghe en Xandra Schutte in dit boek het belang van het stellen van de juiste vragen.

Elias Canetti: Massa en macht (Masse und Macht) Vert. Jenny Tuin. Athenaeum, Polak & Van Gennep; 638 blz. euro 39,99

In de nasleep van de oorlog en de nazi-dictatuur beschreef Elias Canetti (1905-1994) wat de wil is tot macht, hoe een massa kan uitgroeien tot monster, en hoe je massa's kunt beheersen. Zijn boek groeide uit tot een standaardwerk. Canetti, geboren in Bulgarije en opgeleid als chemicus, schreef in het Duits over antropologie en filosofie, maar produceerde ook fictie en essays. In 1981 kreeg hij de Nobelprijs voor Literatuur. Heruitgave.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden