non-fictie

Martin Wolf: De shifts & de shocks. De economische aard-verschuivingen. (The Shifts and The Shocks) vertaald uit het Engels door Ed Lof. Unieboek / het Spectrum; 524 blz. euro 34,99

Hij heeft de grote financieel-economische crisis van 2008 niet zien aankomen, geeft Martin Wolf toe in het voorwoord bij zijn boek. Hij is niet de minste: belangrijkste commentator economie van de Financial Times. "Ik zag zorgwekkende ontwikkelingen, maar kon mij niet voorstellen dat die zouden uitmonden in zo'n enorme crisis. Ik maakte de fout uit te gaan van een model van de economie dat geen ruimte liet voor de mogelijkheid van een nieuwe Grote Depressie. Dit boek wil lering trekken uit die vergissing," schrijft Wolf.

Ewald Engelen: De schaduwelite. Voor en na de crisis. Niets geleerd, niets vergeten. Amsterdam University Press; 248 blz. euro 19,95

Na de financiële crisis klonk ook in Nederland de roep om de hoofdverantwoordelijken aan banden te leggen, door wetgeving en toezicht aan te scherpen. Financieel geograaf Engelen beschrijft het netwerk van bankiers, accountants, advocaten, enkele politici en andere betrokkenen, dat dit volgens hem zoveel mogelijk probeert tegen te gaan: de schaduwelite.

Het beste uit 20 jaar Hard gras. Ambo / Anthos; 360 blz. euro 15

Het voetbaltijdschrift voor lezers bestaat 20 jaar, Henk Spaan en Matthijs van Nieuwkerk richtten in 1994 Hard Gras op. In deze bundel bijdragen van onder anderen Jan Wolkers en medewerkster van het eerste uur Anna Enquist (over het meisje in de kleedkamer).

Fred de Vries: Pistorius. Elk land zijn held. Nijgh & Van Ditmar; 304 blz. euro 19,99

Biografie van Oscar Pistorius van de hand van Zuid-Afrika-correspondent Fred de Vries. Inclusief vonnis van vijf jaar celstraf in het geruchtmakende proces waarin 'Blade Runner' Pistorius zich moest verantwoorden voor het neerschieten van zijn vriendin Reeva Steenkamp. Met bijdragen van de Zuid-Afrikaanse journaliste Taryn van Jaarsveld. Zij schrijft: "Wij Zuid-Afrikanen laten graag zien dat we obstakels kunnen overwinnen. Daarom hielden we waarschijnlijk ook zo van Oscar. Die wilskracht. Hij was, net als wij, op weg naar iets uitzonderlijks. Toen hij dat beeld van zichzelf aan flarden schoot, nam hij ook die perceptie van een gezonde, vooruitstrevende natie mee in zijn val."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden