non-fictie

WILS REBERGEN

Ruben Mersch: Waarom iedereen altijd gelijk heeft De Bezige Bij; 272 blz. euro 19,99

Of het nu over de huidskleur van het hulpje van Sinterklaas gaat, de veiligheid van pesticiden of de rol van de islam bij terroristische aanslagen: waarom ontstaan in discussies zo vaak twee kampen die vinden dat ze de wijsheid in pacht hebben?, zo vroeg Ruben Mersch zich af. Er zijn toch feiten waar je het niet oneens over kunt zijn? Zo eenvoudig ligt het niet, ontdekte de Vlaamse schrijver/filosoof/bioloog. De menselijke geest blijkt feiten en normen grondig door elkaar te mixen, op zoek naar het eigen gelijk. Het resultaat is dat tegenstanders in een debat vaak in hun eigen werkelijkheid leven, en met eigen feiten perfect hun standpunt onderbouwen. Er is iets tegen te doen, volgens Mersch.

Robert Gerwarth: De verslagenen. Waarom de Eerste Wereldoorlog nooit is opgehouden (The Vanquished) vert. Fred Hendriks. Balans; 430 blz. euro 29,95

Dat er in 1914-'18 een oorlog werd uitgevochten met miljoenen doden aan beide zijden, weten de meeste West-Europeanen wel, maar vaak niet hoe het verder ging. Voor bewoners van Oost-, Centraal- en Zuid-Europa, alsook in het Midden-Oosten en Ierland staan de jaren 1917-'23 echter in het collectief geheugen gegrift, als een tijd van burgeroorlog, onafhankelijkheidsstrijd en revolutie waarin nog eens talloze doden vielen. De Duitse auteur Robert Gerwarth (die Europese geschiedenis doceert in Dublin) betoogt dat juist ook op deze puinhopen buiten ons (West-Europees) blikveld extreme ideologieën tot bloei konden komen.

Cathy Rentzenbrink: Het laatste uit liefde (The Last Act of Love) vert. Janke Greving. Kosmos Uitgevers; 240 blz. euro 17,99

In 1990 wordt de broer van de Britse Cathy Rentzenbrink aangereden door een auto, en raakt in coma. Na acht jaar besluiten haar ouders zijn leven te laten beëindigen. De schrijfster vertelt hoe zwaar ze het ermee had, en hoe ze de draad van haar leven weer wist op te pakken. Memoir kreeg lovende kritieken in Engeland.

Piet de Moor: Berlijn. Leven in een gespleten stad Van Gennep; 374 blz. euro 22,50

In Berlijn is geen plek waar je zonder bijgedachten kunt genieten, weet journalist en kenner van Midden-Europa, Piet de Moor. Hij beschrijft de recente geschiedenis van de stad, vanaf Hitlers machtsovername in 1933.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden