non-fictie

Caroline de Gruyter: Zwitserlevens. De nieuwe politieke realiteit in Europa. Athenaeum - Polak & Van Gennep; 160 blz. euro 14,99

Europa is welvarend en vreedzaam. Waarom stemmen zoveel burgers er dan op extreemrechtse en populistische partijen, moeten de grenzen dicht en de euro en Europese Unie afgeschaft? Caroline de Gruyter, Europa-correspondent voor NRC Handelsblad, ging op zoek naar antwoorden in Zwitserland, een van de rijkste en veiligste landen van Europa. Daar is de extreemrechtse SVP al jaren de grootste partij. De Gruyter woonde van 2004 tot 2008 in een dorpje bij Genève, en maakte mee hoe autochtonen meer moeite kregen met vreemdelingen naarmate hun aantal toenam.

Rob de Wijk: Machtspolitiek. Amsterdam University Press; 218 blz. euro 14,95

Machtspolitiek is voorpaginanieuws sinds de Oekraïne-crisis. Conflicten tussen grootmachten blijken niet tot het verleden te behoren, net zomin als de annexatie van delen van een soevereine staat. Tijdens de Koude Oorlog wisten westerse politieke leiders alles van machtspolitiek. Trouw-columnist Rob de Wijk stoft die kennis af, en gaat uitgebreid in op de casus-Oekraïne en de aanhoudende conflicten in de Zuid-Chinese Zee. Die twee kwesties hebben volgens De Wijk meer met elkaar te maken dan je misschien zou denken. Uitgebreide herziene versie van het Elementaire Deeltje 'Machtspolitiek' uit 2014.

George van Hal: Robots, aliens en popcorn. Wetenschap op het witte doek.

Atlas Contact; 320 blz. euro 24,99

De krant lezen op je tablet kon al in 1968: op de 'newspad' in Stanley Kubricks film '2001. A Space Odyssey'. Voor George van Hal is wel duidelijk waar Steve Jobs zijn inspiratie vandaan haalde. In dit boek beschrijft hij de levendige kruisbestuiving tussen de wereld van wetenschappelijk onderzoek en die van de film. Durven dromen, daar gaat het voor Van Hal om: "Ik hou van wetenschappers met ideeën die eigenlijk alleen passen op een groot wit doek."

Paul Bühre: Puber Leaks. Wat wij werkelijk denken (terwijl jij denkt dat we niets denken). (Teenie Leaks) vertaald uit het Duits door Sylvia Wevers. Boekerij; 191 blz. euro 17,99

Paul Bühre is 16 jaar oud, zit op de middelbare school in Berlijn en wil striptekenaar worden. Hij mocht stage lopen bij weekblad Die Zeit, en een artikel schrijven over wat pubers werkelijk bezighoudt. Daaruit kwam dit boek voort, het is inmiddels een bestseller in Duitsland en wordt wereldwijd vertaald. De ervaringsdeskundige legt uit wat pubers bezighoudt en waar ze over praten als er geen ouderen in de buurt zijn. Met tips voor mensen die met een puber moeten leven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden