non-fictie

Charles Groenhuijsen: Oh, oh, Amerika. Het land dat Obama achterlaat. Balans; 368 blz. euro 18,95

Nu het verkiezingscircus is losgebarsten dat volgend jaar een nieuwe bewoner van het Witte Huis moet opleveren, beschrijft Amerikakenner Charles Groenhuijsen de erfenis van Barack Obama. Wat zijn de successen van de president, waar heeft hij gefaald? Wat is er veranderd in de Verenigde Staten, wat bleef hetzelfde? Wat zijn opgaven voor Obama's opvolger? Bij de vraag of dat een Republikein wordt of weer een Democraat, legt Groenhuijsen uit waarom Amerikanen op de eerste of de laatste stemmen, maar aan een voorspelling waagt hij zich niet.

Rüdiger Safranski: Goethe. Kunstwerk van het leven. Vert. Mark Wildschut. Atlas Contact; 704 blz. euro 44,99

Vertaling van de vorig jaar in het Duits verschenen biografie. Trouw-recensent Beatrice de Graaf schreef daar toen over dat Safranski's opzet geniaal is. Hij belicht Goethe's leven vanuit de invalshoek die de schrijver gebruikte wanneer hij het over zichzelf had: Goethe wilde van zijn leven een kunstwerk maken. Tegelijkertijd noteert De Graaf waar Safranski tekortschiet. Zo lijkt het hem te ontgaan dat Goethe in feite een ongelooflijk monomane narcist was. Misschien moeten we zo eigenwijs zijn om Goethe's eigen maatstaf, en die van de bewonderende Safranski, terzijde te leggen, schrijft De Graaf. Niet Goethe's leven, maar zijn kunst, zijn briljante invallen en vormvaste gedichten zijn het ware meesterwerk.

Bas Heijne: Kleine filosofie van de volmaakte mens. Prometheus; 304 blz. euro 19,95

Denkers als Daniel Dennett, Rüdiger Safranski, Slavoj Zizek en Michael Sandel komen in dit boek aan het woord over vragen die de voortschrijdende technologie oproept als het gaat om de maakbaarheid van de mens. Genetische manipulatie en nanotechnologie stellen ons in staat de menselijke natuur naar onze hand te zetten, maar waar liggen dan de grenzen? Wie moet die vaststellen? Wat zijn de gevaren? Is er een kans dat de mens het aflegt tegen kunstmatige intelligentie? Over deze kwesties wil Heijne een discussie oproepen: ''Wij kunnen ons voor deze ethische vragen niet beroepen op morele instanties buiten onszelf. Wij moeten de antwoorden geven.''

Froukje Jansen en Annick de Witt: Duurzaamheid van binnenuit. Hoe een nieuw, bruisend bewustzijn de wereld verandert. Prometheus / Bert Bakker; 224 blz. euro 17,50

De binnenkant van duurzaamheid staat hoog op de agenda van het NatuurCollege, opgericht door prinses Irene. De omslag naar duurzaamheid moet vooral ook in het bewustzijn van mensen worden gemaakt, is de boodschap. In dit boek vertellen tien 'duurzame denkers en doeners' hoe dat bij hen is verlopen. Aan het woord komen behalve prinses Irene en de beide auteurs, vier mensen die al jaren in de Duurzame 100 van Trouw staan:

Willem Ferwerda, Klaas van Egmond, Tom van de Beek en Peter Blom. Het voorwoord is van André Kuipers.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden