non-fictie

Th.C.W. Oudemans in samenwerking met N.G.J. Peeters: Plantaardig. Vegetatieve filosofie. KNNV Zeist; 204 blz. euro 24,95

Mensen zien zichzelf graag als wezens die zelf nadenken, informatie verzamelen en beslissingen nemen. Sinds Darwin erken- nen we wel dat we bepaald worden door driften en genen, maar dan toch minder dan dieren, laat staan planten en bomen. Die laatste twee categorieën staan volgens de breed gedeelde opvatting van Aristoteles op de laagste trap van de ontwikkeling van het leven. Zij kunnen niet bewegen, denken of samenwerken. Dacht u. In dit boek betoogt filosoof Wouter Oudemans dat planten menselijker zijn dan gedacht en mensen plantaardiger. Norbert Peeters, met wie hij samenwerkte, is archeoloog en filosoof.

Ad Nouws: Mijn denken stottert vaak meer dan mijn benen. Hoe mensen parkinson beleven. Poiesz Uitgevers, Koog aan de Zaan; 138 blz. euro 18,50

Psycholoog Ad Nouws behandelt mensen die de ziekte van Parkinson hebben. Hij zet zich al jaren in om meer begrip te kweken voor lijders aan deze hersenziekte en de noodzaak van therapie te bepleiten. Nouws bundelde voor dit boek wat tientallen patiënten hem vertelden over het 'opdoemen' van de ziekte in hun leven. In die zin vertelt het boek dus van 'binnenuit' over wat parkinson met je doet. Heel langzaam ontstaat een grondpatroon van veranderingen die de ziekte teweegbrengt in mensen. Een euro per verkocht boek gaat naar de Vereniging Parkinson.

G. Geltner: De gesel en de ander. Lijfstraffen en culturele identiteit van Oudheid tot heden. (Flogging Others) vertaald uit het Engels door Claire Weeda. Amsterdam University Press; 120 blz. euro 12,95

Dat het onbekommerd toepassen van lijfstraffen iets zou zijn van oude tijden, in elk geval van voor de Verlichting, klopt niet, betoogt Guy Geltner in dit boekje. Ook in de Oudheid en de Middeleeuwen werd het gebruik van deze straffen betwist, en was het uitoefenen ervan afhankelijk van de omstandigheden. Volgens de Amsterdamse historicus is het opleggen van fysieke pijn als straf in de moderne natiestaat en onder koloniale regimes eerder toe- dan afgenomen.

Susanne Piët: Egolutie. Einde van het ik-tijdperk. Business Contact; 192 blz. euro 14,99

Volgens emotiespecialiste Susanne Piët is het over met het verheerlijken van het ego, bezit en geld, gewetensvol leven is de nieuwe trend. Het is tijd voor herijking van het moreel besef, aldus de psychologe, en stellingnemen in kwesties als zorg, ouderdom en genetische manipu- latie. Maar de schrijfster van boeken als 'De emotiemarkt' (2004) belooft een vrolijke omslag: met geweten kun je ook best genieten.

Jan van den Berghe: De stoeterij van Europa. De Coburgs en hun klim naar de macht. De Bezige Bij; 512 blz. euro 29,99

De familie Coburg was onbeduidend, tot zij ontdekte dat uithuwelijken macht en aanzien kon brengen. Hoe het huis Coburg uitgroeide tot datingbureau voor gekroonde hoofden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden