Nog zevenduizend fietstaxi's te gaan

,,Toe nou, Pak (mijnheer). Als u mijn betjak (fietstaxi) afpakt heeft mijn familie niets meer te eten.'' De bulldozer is meedogenloos. Huilend ziet de betjakrijder zijn karretje op de schroothoop van Jakarta verdwijnen.

Meer dan 750 fietstaxi's zijn al vernietigd sinds het bestuur van de Indonesische hoofdstad de jacht op de betjaks heropende. Er zijn nog 7000 fietstaxi's te gaan. De actie 'Ban de betjak' moet binnen drie maanden heel Jakarta zuiveren van dit 'lelijke ding', zoals de elite het transportmiddel van de wong cilik (de kleine man) noemt.

De slepende oorlog tussen de betjakrijders en de bestuurders duurt nu al sinds 1988. Ex-president Soeharto verbood de 'lompe karretjes' omdat ze zijn wereldse Jakarta ontsierden en verkeersopstoppingen veroorzaakten. Uit medelijden stond gouverneur Sutiyoso tijdens de crisis in 1998 de fietstaxi's weer toe. Onder druk gezet door zijn lokale bestuur, moest hij ze de volgende dag opnieuw verbieden.

De betjakrijders lieten niet met zich sollen. Opgestookt door een actiegroep die het opneemt voor de allerarmsten, fietsten ze regelmatig tot grote ergernis van automobilisten rondjes door het stadscentrum. In de buitenwijken werden ze oogluikend toegestaan. Maar voor het stadsbestuur is de maat nu echt vol. Twee weken geleden richtten de betjakrijders een vakbond op. De gouverneur stuurde vervolgens de oproerpolitie op hen af. Voor het eerst in de strijd vielen er doden en gewonden.

Als laatste strohalm bestormden de betjakrijders vorige week het partijkantoor van hun 'ibu' (moeder) Megawati. Dankzij de steun van de wong cilik won ze de verkiezingen in 1999. Maar Ibu was op reis.

De partij van ex-president Wahid ontfermt zich nu over de betjakrijders. De partij stelt voor de fietstaxi's in enkele wijken toe te staan. Wahids partij verwijt de nieuwe regering slechts oog te hebben voor de macro-economie en niet voor de kleine man in de straat. Daarmee raakt de nieuwe oppositiepartij een gevoelige snaar bij de armen van Jakarta. Die lijden nu al vier jaar onder de economische crisis. De betjakrijders zijn teleurgesteld in Ibu Mega. ,,Hoe kon ze toestaan dat onze betjaks zijn afgepakt?''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden