Nog zeven jaar voor Tadzjiekse autocraat

LISETTE VAN DE BURGWAL

Het was voor niemand een verrassing dat president Emomali Rachmon de glansrijke winnaar was van de presidentsverkiezingen in Tadzjikistan. Inmiddels is de autocraat ruim twintig jaar aan de macht; met ruim 83 procent van de stemmen mag hij hier nu nog zeven jaar aan toevoegen.

De nu 61-jarige Rachmon leverde kort na de val van de Sovjet-Unie zijn functie als directeur van een katoenboerderij in om staatshoofd te worden. Zonder veel ervaring in de politiek greep hij met behulp van Rusland in 1992 de macht.

Als kersverse president belandde Rachmon middenin de burgeroorlog. Wat begon met een strijd tussen nationalisten, gesteund door islamisten, en communisten, veranderde al snel in een oorlog tussen etnische clans. In 1997 maakte een Russische interventie een einde aan de oorlog. Er kwam een vredesakkoord dat ook Rachmons tegenstanders, een verbond van nationalisten, democraten en islamisten, een stem gaf.

Ondanks dat verbond was Rachmon als machtsfactor uit de oorlog gekomen. Met honderdduizend doden en een miljoen vluchtelingen was hij een groot aantal islamistische rivalen armer. Bovendien werden sommige tegenstanders met bruut geweld gearresteerd, nadat Rachmon een aanslag overleefde. Nog steeds is in gevangenissen in Tadzjikistan marteling aan de orde van de dag. En om langer te kunnen regeren veranderde de president in het verleden gewoon de constitutie.

Als president heeft Rachmon altijd nauw samengewerkt met Rusland. Tadzjikistan is het armste land in Centraal-Azië en de helft van het bruto nationaal product komt van de inkomsten van gastarbeiders in het buitenland, voornamelijk Rusland. Maar liefst een op de acht Tadzjieken werkt in het buitenland.

Al 21 jaar weet Rachmon met zijn Democratische Volkspartij vrijwel alle zetels in het parlement te bezetten. Rivalen worden klein gehouden met controle op staatsmedia en ondemocratische verkiezingen. Zo werd dit jaar de enige serieuze tegenkandidaat, mensenrechtenactiviste Oinihol Bobonazarova, naar eigen zeggen geïntimideerd en onder druk gezet door de autoriteiten. Door te weinig handtekeningen werd ze uiteindelijk gediskwalificeerd. De vijf andere tegenkandidaten waren allemaal partijgenoten van Rachmon. Toch werden ze door de sterk gecensureerde staatsmedia gemeden en raakten ze bij het publiek nauwelijks bekend.

Ondanks de frauduleuze verkiezingen heeft Rachmon veel steun in Tadzjikistan. De meeste mensen zijn allang blij dat er geen oorlog meer is. Nog steeds zijn er uitdagingen genoeg voor de president. Het land zit nog altijd diep in de problemen. Naast grootschalige corruptie en armoede is er een groeiende dreiging van islamitische militanten.

in het nieuws omdat...
...Rachmon deze week met overmacht de volgens internationale waarnemers ondemocratische presidentsverkiezingen in Tadzjikistan won. Dit wordt zijn vierde regeringstermijn.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden