Nog zes keer promoveren

Buurtclub Salford City zoekt het hogerop

De krijter trekt de lijnen op het schuin aflopende voetbalveld van Salford City zoals hij dat al ruim twintig jaar doet. Geduldig loopt hij met de bak verf over het gras om de vervaagde lijnen opnieuw te accentueren voor de volgende thuiswedstrijd. George Russell (71) verricht al jaren hand- en spandiensten voor de amateurclub uit de groene buitenwijk van Manchester en dat is deze oktobermiddag niet anders.

Waar Salford City net als duizenden andere amateurclubs in Engeland voor een plukje trouwe toeschouwers uitzichtloos in de lagere divisies ronddoolde, veranderde het perspectief van de club afgelopen zomer totaal. Salford werd gekocht door vijf oud-spelers van Manchester United die met de buurtclub het betaald voetbal willen halen. Inmiddels heeft de Singaporese miljardair Peter Lim, die eerder nog een bod deed op Premier League-club Liverpool, zich bij hen gevoegd met de helft van de aandelen.

Sinds de komst van de broers Phil en Gary Neville, Ryan Giggs, Paul Scholes en Nicky Butt is er aan geld geen gebrek. Russell kan rustig een tweede rondje lopen om de witte lijnen nog wat beter te onderscheiden van het gras; een nieuwe pot verf staat al klaar. Voorheen moest over zo'n uitgave toch wel even vergaderd worden.

Alles ademt nieuw elan langs het door bomen omzoomde veld van stadion Moor Lane, al is stadion een wat overdreven term voor een veld dat slechts wordt omzoomd door een bescheiden hoofdtribune en aan de andere kant een opengewerkte zeecontainer als overdekte staantribune. De betonnen hoofdtribune is fel roodwit geschilderd - de kleuren van Manchester United. Frisse, strakke letters sieren de binnen- en buitenzijde: Salford City Football Club. Er kwamen nieuwe kleedkamers en zelfs de zeecontainer kreeg een likje verf. Het traditionele logo met een staande leeuw werd gemoderniseerd tot een strakke leeuwenkop en de oranje clubkleuren werden ingeruild voor de kleuren waarin de eigenaren hun grootste successen vierden.

Russell maalt er niet om. "Wie kan er tegen zijn dat er we nu eindelijk toekomstperspectief hebben gekregen", zegt hij met een accent dat weinig waarde hecht aan medeklinkers. "Dat er nu meer geld is maakt het allemaal net een beetje makkelijker. En er komen meer mensen kijken, want er gebeurt tenminste wat."

Het aantal toeschouwers is al verdubbeld tot zo'n 300 fans en kort geleden werd met 450 toeschouwers een clubrecord gevestigd, onder meer door een actie die fans bij aankoop van een kaartje een gratis pint and pie opleverde ¿ de laatste naar goed Engels voetbalgebruik doordrenkt met een bittere saus.

"Het zijn nog steeds dezelfde mensen die komen, het zijn er alleen wat meer", zegt Russell. "Het was altijd moeilijk om genoeg geld bij elkaar te krijgen om de club draaiende te houden. Nu hoeven we ons geen zorgen meer te maken."

De vijf spelers van The Class of '92 hebben grote plannen met de club die speelt vlakbij het jeugdcomplex waar ze in 1992 als jongetje hun eerste wedstrijden voor Manchester United speelden. Binnen vijftien jaar wil de club de Championship halen, het tweede niveau. Daarvoor zijn zes promoties nodig, wat betekent dat de ploeg grofweg om het jaar door moet stomen. Om dat te bereiken is de club samen gaan werken met de universiteit van Manchester, die beelden maakt van alle wedstrijden ter analyse en ook voedingsschema's opstelt.

Vooralsnog ligt Salford op schema. Met een elftal dat grondig werd vernieuwd staat de ploeg ongeslagen bovenaan. Het kampioenschap in de Northern Premier League Division One North lijkt een kwestie van tijd. Dan nog twee promoties en de Conference wordt bereikt, het hoogste amateurniveau en de enige landelijke competitie buiten de professionele Football League.

"De meeste supporters zijn blij met de nieuwe eigenaren", zegt ook Ian Malone (40), die de gloednieuwe kantine aan het dweilen is. Om de bureaucratie rond een bouwvergunning te omzeilen is een keet neergezet die met een likje verf prima voor supportershonk door kan gaan. "De eigenaren wonen allemaal in de buurt en er komt elke wedstrijd ook minimaal één van van de vijf kijken. Ik verwacht niet dat ze er na een jaar weer mee stoppen. Ze zijn hier voor de lange termijn."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden