Nog zeker tien kinderen in vreemdelingencel

door Bart Zuidervaart

Waarom zitten kinderen in de vreemdelingencel? Vervelend, maar de ouders beslissen, zegt premier Balkenende. Curieus, vinden deskundigen. De gevolgen zijn zorgwekkend.

In essentie zijn de rivalen Bos (PvdA) en Balkenende (CDA) het eens: asielzoekerskinderen horen, in afwachting van hun uitzetting, niet in de gevangenis. Toch zitten zeker tien kinderen in de vreemdelingencel.

De PvdA-leider deed eerder een oproep aan de CDA-premier om hier een eind te maken. Balkenende antwoordde: kinderen achter tralies is inderdaad ’helemaal niet goed’, om er later aan toe te voegen: „Er is geen kind dat in vreemdelingenbewaring hoeft te blijven. De kinderen die er nu zitten, zijn daar omdat hun ouders dat zo willen. Die keuze heeft de overheid te respecteren.”

Met die opvatting schaart hij zich achter minister Verdonk (vreemdelingenzaken, VVD). Ook zij wijst op de verantwoordelijk van de ouders.

Een curieuze redenering, vindt Jaap Doek, voorzitter van het VN-comité voor de Rechten van het Kind. De oud-hoogleraar kinderrechten maakte maandag voor de KRO-radio korte metten met het beleid. „Als ik de redenering van Verdonk toepas op Nederlandse kinderen, zou dat betekenen dat als een kind thuis slecht wordt verzorgd, dat de verantwoordelijkheid van de ouders is, en de overheid daar geen boodschap aan heeft. Dat is flauwekul. Hetzelfde geldt voor vreemdelingenkinderen. Je kan als overheid niet zeggen: het is de verantwoordelijkheid van de ouders. Nee, nee, nee, mevrouw Verdonk. De overheid heeft hier ook een verantwoordelijkheid.”

De opmerking van Balkenende dat ’de moeder ervoor kiest om het kind bij zich te houden’, doet hij af als ’onzin’. „Die beslissing geldt voor geen vader of moeder als rechtvaardiging. Bepaalde keuzes kun je niet maken omdat je de rechten van het kind schaadt, zoals dat op onderwijs.”

„De overheid maakt de keuze om de ouders voor deze keuze te stellen. Daar gaat het fout”, zegt Anton van Kalmthout, hoogleraar vreemdelingenrecht. „Terwijl er goede alternatieven zijn. Plaats het gezin gewoon in open opvangcentra met toezicht. Waar is de overheid bang voor? Vluchten doen ze niet. Waar moeten ze heen?”

Ria Wolleswinkel, universitair hoofddocent vrouw en recht aan de Universiteit Maastricht, noemt de kinderdetentie ’zorgwekkend’. Wolleswinkel is gepromoveerd op het onderwerp ’moeders in gevangenschap’. „Het wordt gevaarlijk wanneer kinderen in de gaten krijgen dat hun ouders niet meer de baas zijn, zoals in een gevangenis”, zegt ze. Ouders worden weer kind in zo’n omgeving. Ze kunnen hun natuurlijke rol moeilijk vervullen.”

Nederlandse ouders mogen hun kinderen niet meenemen in de gevangenis. „Tenzij het kind fysiek afhankelijk is van de moeder”, zegt Wolleswinkel. „In de regel is dat alleen bij baby’s tot negen maanden het geval. Voor oudere kinderen wordt meestal in het sociale netwerk van de ouders opvang gezocht. Want een kind hoort niet in de gevangenis. Dat is de reden. Bij vreemdelingen gaat die gedachte blijkbaar niet op.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden