Nog wel wat hobbels bij verkoop van Eneco

De weg is vrij voor het zoeken naar een of meerdere kopers voor het Zuid-Hollandse energiebedrijf.Beeld Hollandse Hoogte / Peter Hilz

De verkoop van Eneco kan beginnen, maar dwarsliggers kunnen de opbrengst wel drukken.

De uitslag is bekend. Een meerderheid van de 53 gemeenten die eigenaar zijn van Eneco wil af van haar bezit. Daarmee is de weg vrij voor de volgende stap: het zoeken naar een of meer kopers van het Zuid-Hollandse energiebedrijf.

Maar de verkoop wordt niet eenvoudig. Donderdagavond werd met het 'nee' van de gemeenteraad van Leerdam de drempel van 25 procent aan dwarsliggers behaald. Een cruciaal percentage, omdat een nieuwe eigenaar geen volledige zeggenschap over Eneco kan krijgen wanneer deze minder dan 75 procent van de aandelen heeft.

Begin dit jaar startten de 53 eigenaren het proces op om verkoop van Eneco in gang te zetten. Nu een meerderheid van de gemeenteraden voor stemt, kan vanaf 1 november naar een bieder, een bedrijf of investeerder, worden gezocht, of besloten worden om het bedrijf naar de beurs te brengen. Pas na de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018 hoeven gemeenten definitief te besluiten of ze hun stukken verkopen.

Adriaan Visser, wethouder in Rotterdam en voorzitter van de aandeelhouderscommissie die het verkoopproces namens alle gemeenten begeleidt, geeft aan dat de prijs voor Eneco lager zal zijn wanneer een koper niet de volledige zeggenschap kan krijgen. "Maar ik zal potentiële kopers zowel een prijs vragen voor 100 procent van de aandelen als voor een belang van onder de 75 procent. Uit het verschil zal blijken wat de gemeenten laten liggen als de koper geen volledige zeggenschap krijgt."

Toenemende spanning en emoties

De verkoop van Eneco wordt beheerst door toenemende spanning en emoties. Aan de ene kant is er de aandeelhouderscommissie van Visser. Aan de andere kant uitten vakbonden, milieu-organisaties en het personeel van Eneco de afgelopen maanden de vrees dat er banen verloren gaan als een 'commerciële' eigenaar het voor het zeggen krijgt en dat Eneco zijn duurzame doelen dan bovendien niet langer kan verwezenlijken. Eneco zelf bekritiseerde de wijze waarop de aandeelhouderscommissie de zaken voorstelde. Afgelopen woensdag staken de topmannen van NS, KPN en Albert Heijn als klant de directie van Eneco het bedrijf nog eens een hart onder de riem.

Commissievoorzitter Visser is ongelukkig met de discussie. "Er is van de kant van Eneco een goed geoliede lobby gevoerd. Maar veel argumenten worden vals gebruikt.'

Volgens Visser klopt de zorg van de vakbonden voor banenverlies niet. "Ook nu kan Eneco mensen ontslaan, en daar hebben we als aandeelhouders niets over te zeggen. En de directie doet dat ook, zoals bij het filiaal in België."

Verder denkt Visser dat veel gemeenten zich onvoldoende realiseren dat ze weinig kunnen bijdragen aan een duurzame toekomst van Eneco. "Gemeenten hebben niet de middelen om grootschalig in het bedrijf te investeren, een nieuwe eigenaar heeft dat mogelijk wel."

En die investeringen zijn volgens Visser nodig, omdat Eneco niet zo duurzaam is als wel wordt gesteld. "Van de energieproductie is slechts 35 procent duurzaam, 65 procent is grijs. Daarom ben ik er verbaasd over dat bijvoorbeeld grote klanten van Eneco niet zeggen dat het juist een fantastisch idee is om naar een nieuwe koper te zoeken die meer inhoud kan geven aan de duurzame doelen."

Lees ook: Eneco-personeel tegen aandeelhouders: Eneco moet duurzaam blijven

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden