Nog veel scepsis over topklasse

Direct betrokkenen hebben zeer verdeeld gereageerd op het voornemen van de KNVB om drie topklassen in het amateurvoetbal in te voeren.

Het merendeel van de clubs uit de zes hoofdklassen (zaterdag en zondag) verzet zich fel tegen het plan van de KNVB om de punt van de piramide in de top van het amateurvoetbal te verscherpen. Ze zien niets in het vormen van drie landelijke topklassen vanaf de zomer van 2009 en het oprekken van de competities daaronder. Slechts een enkeling kijkt niet argwanend naar de positieve uitkomsten van het eindrapport.

Voorzitter Cees Driebergen van zaterdaghoofdklasser Rijnsburgse Boys stelt zich diplomatiek op. Als preses van het Centraal Orgaan Hoofdklassen (COH) en lid van de klankbordgroep ’optimalisering voetbalpiramide amateurvoetbal’ moet de 46-jarige accountant zich voorzichtig uitlaten. Het merendeel van de 84 verenigingen die hij vertegenwoordigt wil geen juichverhalen horen.

„Rijnsburgse Boys maakt pas een keuze als er een integraal voorstel op tafel ligt”, vertelt Driebergen. „Nu beschikken we alleen over een eindrapportage. De klankbordgroep en de werkgroep geven daar op 17 maart tijdens een vergadering van het Bestuur Amateurvoetbal commentaar op. Daaruit vloeit een definitief voorstel voort. Wellicht stemmen we dan wél voor. Over het huidige concept ben ik gematigd positief.”

Over verplichte investeringen, zoals een lichtinstallatie op tv-sterkte, vergaande professionalisering en de promotie-degradatieregeling bestaan volgens hem te veel onduidelijkheden. „Hoe zit het bijvoorbeeld met een profclub die vanuit de eerste divisie afdaalt naar de topklasse”, vraagt hij zich af. „Als die ter overbrugging een zak geld meekrijgt, is er sprake van oneerlijke concurrentie.”

Driebergen zet, net als zijn morrende achterban, vraagtekens bij de strategie van de KNVB. De voetbalbond hangt de uitbreiding van de lagere afdelingen aan het voorstel van de invoering van de topklasse. „Oneerlijk”, vindt hij. „Die clubs willen al jaren dolgraag voetballen in de maand mei. Als alle competities met twee teams worden uitgebreid, zoals de projectgroep aanbeveelt, krijgen ze twee extra thuisduels in het zonnetje. Ideaal voor de omzet aan de bar. Met die ’kluif’ in het achterhoofd stemmen ze straks waarschijnlijk vóór de topklasse, hoewel ze zelf de kwalijke gevolgen niet ondervinden.”

Vanaf zijn vakantieadres laat Machiel van der Woude zich scherper uit. De voorzitter van het chique AFC uit Amsterdam, spelend op zondag, geldt als een van de voornaamste tegenstanders van de topklasse. „De KNVB probeert het al dertig jaar, maar verpakt het plan steeds anders”, zegt hij cynisch. „Ditmaal draait alles om het verbeteren van de kwaliteit van het amateurvoetbal. Niemand in Zeist rept meer over de doorstroming naar de eerste divisie. Ze nemen ons in het ootje.”

Van der Woude voorziet bovendien een ’financiële rat race’ onder clubs uit de topklasse, waardoor de sport zijn onschuld verliest. „Het gaat dan alleen nog maar om geld, voetbal telt niet meer. Het proces nog tegenhouden wordt lastig. De meest belanghebbende verenigingen zijn bij de stemming in de minderheid. De rest kan ons lot niets schelen. Weinig democratisch. Het wordt er straks niet leuker op.”

De klaagzang van Van der Woude kan bij VVSB uit Noordwijkerhout, net als AFC uitkomend in de hoofdklasse A, op weinig begrip rekenen. „Een rat race?”, fulmineert voorman Gerard Heemskerk. „Wat een onzin. Dat gebeurt in de huidige opzet allang. Niemand moet daar hypocriet over doen. Voetballers in de hoofdklasse zijn semiprofs. AFC, zeer vermogend, werkt met arbeidscontracten. Net als wij. Verenigingen waar de plaatselijke slager of bakker spelers achter een boom een envelop met geld toestopt verdwijnen.”

Heemskerk weet als bestuurslid van de overkoepelende COH waarover hij praat. „Fervente tegenstanders als Quick Boys, Spakenburg en IJsselmeervogels hebben hogere budgetten dan een flink aantal clubs in de onderste regionen van de eerste divisie, zeker als die straks bij een eventuele degradatie tv-gelden mislopen. Aan hun financiële organisatie kunnen Haarlem en Telstar een voorbeeld nemen. Dat gegeven alleen vind ik een ijzersterk argument voor de invoering van de topklasse.”

KNVB-voorlichter Rob de Leede grinnikt om de achterhoedegevechten. „Dit plan is puur in het leven geroepen om de piramide van het amateurvoetbal te optimaliseren”, vertelt hij. „Over een doorstroming naar de eerste divisie gaat dit voorstel niet. Voordat we daarover nadenken, moet het betaalde voetbal een grondige reformatie ondergaan. Los van de tv-ontwikkelingen kan het wenselijk zijn verder te gaan met een kleinere eerste divisie. Als er clubs afdalen naar de amateurs komt dat door een faillissement, niet door de topklasse.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden