Nog veel onzekerheden bij de nieuwkomers

ZWIJNDRECHT - VVGZ en Heerjansdam zijn dit seizoen teruggekeerd op het hoogste niveau van het amateurvoetbal. Heerjansdam, in 1989 nog landskampioen, deed dat na afwezigheid van een jaar. VVGZ smaakte in de historie slechts één seizoen ('94-'95) eerder het genoegen deel uit te maken van de elite.

“Gemengde gevoelens”, zo keek VVGZ-trainer Henk Dirven zaterdag terug op de rentree. De oud-keeper van onder meer Sparta zag in de openingswedstrijd bij AVW'66, een andere debutant in de hoofdklase B, in de slotfase een 1-2 voorsprong nog teruggebogen worden tot een 2-2 gelijk spel. Tegen Heerjansdam (1-1) was het voor de Gelukvogels uit Zwijndrecht weer een kwestie van ups en downs. “We hebben nog niet in de gedroomde opstelling kunnen spelen”, verklaarde Dirven de wisselvalligheid.

VVGZ wacht op het moment dat blessures bij Dennis van der Pol en Cyril Versteeg zullen zijn hersteld en trainingsachterstanden voor Menno de Goede en Marco Plomp weggewerkt. De basis-elf van zaterdag leunde voornamelijk op het centrale verdedigingsduo John Hopstaken en Wim Verhoeven. Alles bij elkaar opgeteld creëerde VVGZ met werkvoetbal drie reële doelkansen. Vlak voor rust had Jeroen Bezemer kunnen scoren en halverwege de tweede helft miste Raymond van der Ent twee dotten van mogelijkheden, de laatste keer nota bene nadat hij zich had opgemaakt voor het nemen van een penalty. Van der Ent overtrad de ongeschreven regel dat een speler die de aanleiding is voor de strafschop nooit zelf het vonnis moet voltrekken. Maar die andere tien keken nu eenmaal allemaal naar de grond toen het erop aankwam durf te tonen.

Het enige Zwijndrechtse doelpunt kwam voort uit een aanval die afgefloten had kunnen worden vanwege een overtreding van Van der Ent op Walter van de Burg. Willy Heussen en Maurice van der Put liepen elkaar vervolgens zodanig in de weg, dat Jan Willem Alderliesten toch nog een voet tegen de bal wist te zetten. En omdat keeper Kornell Kramer meters te ver voor zijn doel stond, was de 1-0 zomaar ineens na elf minuten geboren.

Even dreigde een zelfde drama voor Heerjansdam als in het bekerduel met derdeklasser Papendrecht (3-1 verlies), maar de ploeg van trainer Jos Houweling - in deel twee weggestuurd na aanmerkingen op de leiding - herstelde zich vlot van de domper. Van de Burg en Van der Put haalde achterin de touwtjes strak aan en met de vlot combinerende rechterflank Emanuel Furtado - Jeroen Struys penetreerde Heerjansdam regelmatig diep op de helft van de tegenstander. De rappe Struys vloog in die fase links en rechts langs zijn bewaker Frank Amas. Halverwege de eerste helft legde Struys (“drie meter buitenspel”, foeterde Dirven) de 1-1 panklaar neer bij Pippi Pruymboom en als scheidrechter Jansen even later niet een metertje gesmokkeld had met de plek waar Amas Struys vloerde, had een 1-2 voorsprong vanaf elf meter voor Heerjansdam in het verschiet gelegen.

“De mensen van VVGZ hadden nog wel van die keurige lijnen getrokken”, bitste Heerjansdam-voorzitter Janus van Peenen in de pauze. Van Peenen had nog andere noten op zijn zang. Prince Polley, die deze zomer de Heerjansdam selectie kwam versterken, moet een dezer dagen op het matje komen. De 29-jarige aanvaller, die diverse betaalde clubs heeft versleten, meldde zich vorige week ineens voor een proef bij Heracles Almelo en knoopte er nog een weekeinde aan vast omdat een oude blessure weer opspeelde. “De deur is nog niet definitief dicht, maar Polley heeft heel wat uit te leggen”, liet Van Peenen doorschemeren. Een spits als Polley zal Heerjansdam zeker kunnen gebruiken. Aanvallend wisten de Dammers in Zwijndrecht na rust geen vuist meer te maken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden