Nog twee weken en Rutte II draait op volle kracht

Mogelijk staat hier over een week al de nieuwe ploeg van de coalitie VVD-PvdA Beeld ANP
Mogelijk staat hier over een week al de nieuwe ploeg van de coalitie VVD-PvdABeeld ANP

Het regeerakkoord is af. De fracties van VVD en PvdA zijn akkoord. Nog een paar stappen zijn nodig voordat het nieuwe kabinet echt aan de slag kan. Hoe nu verder? Hieronder de agenda (onder enig voorbehoud).

Joost de Vries

Dinsdag 30 oktober
Vandaag mag het regeerakkoord bezinken. Het is een gewone parlementaire dinsdag met het vragenuurtje en debatten in commissiezalen. Onder andere debatten over verkeersveiligheid en het spoor staan op de agenda. Veel Kamerleden zullen op hun tablet het regeerakkoord open hebben staan en zich al lezende afvragen: hoe ga ik dit verdedigen? Of: hoe ga ik hier gaten in schieten?

Woensdag 31 oktober
Om 10.15 uur debatteert de Kamer over het eindverslag van informateurs Henk Kamp en Wouter Bos. Beide informateurs zullen zich verantwoorden over de taak die zij in opdracht van het parlement hebben uitgevoerd. De Kamer zal VVD-leider Mark Rutte aanwijzen als formateur.

Donderdag 1 november
Formateur Rutte kan beginnen met de sollicitatieprocedure voor de bewindslieden. Lang hoeft dat niet te duren, het lijstje is al rond. Feitelijk hoeft Rutte alleen nog te bellen en hoeven de kandidaten alleen nog ja te zeggen (als ze dat niet al gedaan hebben).

Zaterdag 3 november
De leden van de PvdA buigen zich over het regeerakkoord tijdens een speciaal ingelast formatie-congres. Het congres kan geen amendementen indienen, het heeft alleen de keuze tussen voor of tegen het regeerakkoord. Het partijbestuur heeft een positief advies meegegeven aan de leden. Een afwijzing van het akkoord valt dan ook niet te verwachten, maar de leden zullen zich wel stevig laten horen over de pijn voor de PvdA: korten op ontwikkelingssamenwerking, strengere asielregels, een verkorte WW.

Maandag 5 november
Onder voorbehoud: de bewindslieden worden beëdigd en de beroemde bordesscène volgt. Aansluitend vertrekt premier Rutte naar Turkije voor een staatsbezoek van drie dagen. Het zou ook kunnen dat de beëdiging over de reis heen wordt getild.

Dinsdag 13 november
De Tweede Kamer gaat in debat met Rutte over de regeringsverklaring van VVD en PvdA. Rutte II is officieel in business.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden