Nog tips om zorg betaalbaar te houden?

Met de kosten voor de zorg is het als met een niet-dodelijke chronische ziekte. Geen reden voor paniek, maar wel onder voorwaarde dat de boel goed in de gaten wordt gehouden en de gekozen behandeling voortgezet.


Zorg kost in Nederland 68 miljard euro per jaar. Veel, inderdaad. Maar het is toch tien miljard minder dan in 2010 nog werd geraamd. En als de zorgkosten uitgedrukt worden in een percentage van het bruto binnenlands product, dan is er al drie jaar een daling. De zaak is dus onder controle.


De zorg in Nederland is goed, en dus duur. Iedere Nederlander betaalt per jaar aan zorg gemiddeld 5300 euro. Dat gaat niet alleen via verzekeringspremies en het eigen risico, maar ook via belasting en andere afdrachten. Door een verfijnd samenspel van het eigen risico, de premies en zorgtoeslag op maat, zijn de kosten enigszins gekoppeld aan het inkomen en zit er een soort rechtvaardige verdeling in. Al is eerlijkheid en zorg een onmogelijke combinatie, want ziek worden of een ongeluk krijgen is vaak een kwestie van domme pech.


Dat hoge bedrag per Nederlander is wel 1500 euro meer dan het Europees gemiddeld. En juist doordat de zorg zo goed is, stijgt de gemiddelde leeftijd, tot ruim boven de 80, wanneer de dure jaren beginnen als het om zorg gaat. Je zou dus kunnen zeggen dat de zorg aan het eigen succes ten onder gaat.


Wat betekent dat voor de toekomst? In 2040 zal het aantal 80-plussers verdubbeld zijn. Op welke zorg kunnen die 1,6 miljoen hoogbejaarden dan rekenen? Op de wijkverpleegkundige robot? Bestaan er dan nog wel verpleeghuizen? Gaan verpleegkundigen dan veel meer verdienen omdat er te weinig van zijn? En zijn zorgverzekeringen dan ter ziele gegaan om plaats te maken voor een nationaal zorgfonds, zoals de SP nu heeft voorgesteld?


Of komt er misschien een zorgrantsoen, waarbij iedere Nederlander een maximum mag gebruiken, om iedere hoogbejaarden een minimum aan hoognodige hulp, opvang en behandeling te garanderen?


In een theatraal twistgesprek gisteren in Trouw mochten SP'er Renske Leijten en Fleur Agema (PVV) zeggen wat zij zouden doen als ze minister van volksgezondheid en welzijn waren. Ze kwamen niet veel verder dan "alle ambtenaren die in de koker van de marktwerking zitten eruit halen" (Renske Leijten) en "kijken of er nog ideeën zitten", naast het weer invoeren van 'regelarme' instellingen (Fleur Agema).


Hoeveel ze daarmee willen besparen, bleef onduidelijk. Maar geen van beiden is bang dat de kosten voor de zorg de pan zullen gaan uitrijzen. Ze hebben alle vertrouwen dat de politiek in staat zal blijven om, net zoals minister Edith Schippers (VVD) nu al een paar jaar met succes doet, de zorguitgaven onder controle te houden.


Dat zinnetje van Fleur Agema, "kijken of er nog ideeën zitten", vat ik op als een uitnodiging om creatief naar de kosten van de zorg te kijken. Agema en Leijten willen vooral via de ambtenaren de kosten drukken. Zij gaan daarmee voorbij aan de consumenten in de zorg. Want die hebben vast ook wel eens ideeën over hoe het efficiënter geregeld kan worden.


Heeft u tips om de zorgkosten beheersbaar te houden?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden