'Nog tienduizenden ontslagen erbij kan echt niet'

Corrie van Brenk besloot na wekenlange onderhandelingen het zorgakkoord niet te ondertekenen. Abvakabo FNV, de grootste zorgvakbond van Nederland, is de enige bond die niet in zee ging met het kabinet en werkgevers. De bonden CNV, MHP, NU'91 en FBZ tekenden wel. Van Brenk: "In tijden van historische werkloosheid kan Abvakabo niet verantwoorden dat er nog eens tienduizenden ontslagen bijkomen."

U wekte dit weekend nog de indruk dat u er wel uit ging komen. Op hoeveel ontslagen is het overleg stukgelopen?
"Dit akkoord leidt nog steeds tot 50.000 ontslagen in de thuiszorg. Dat zijn er al veel minder dan de 100.000 banen die het kabinet eerst wilde schrappen, maar het zijn er nog steeds te veel. Wij denken dat we ongeveer 26.000 ontslagen mensen met goede begeleiding naar ander werk hadden kunnen helpen. Let wel, het gaat hierbij om mensen met lage opleiding en in kleine baantjes van gemiddeld twaalf uur per week. Voor deze groep is het niet makkelijk ander werk te vinden."

Wat nu? Gaat u bij straks bij ontslagrondes actievoeren?
"We beginnen met een grote manifestatie op zaterdag 8 juni, de locatie is nog onbekend. Ondertussen gaan we lobbyen in de Eerste Kamer om het zorgakkoord te blokkeren. We hebben goede contacten met het CDA, GroenLinks, PVV en SP. Op hen is onze hoop gevestigd."

Denkt u daarmee het akkoord nog te kunnen beïnvloeden?
"Jazeker. We zullen ons met hand en tand blijven verzetten tegen vermindering van de werkgelegenheid. We gaan in alle zorgsectoren inventariseren hoe de bezuinigingen daar ontvangen worden. We gaan werknemers informeren en kijken waar er actiebereidheid is."

De andere bonden vinden dat de nadruk van uw campagne vooral op de thuiszorg lag en te weinig op andere zorgberoepen. Wat vindt u van die kritiek?
"In de thuiszorg is binnen onze bond de meeste actie en beweging. Natuurlijk is het ook mooi dat er in de geestelijke gezondheidszorg nu veel ontslagen zijn afgewend, maar wij zien dat als een sigaar uit eigen doos. Die ontslagen waren uiteindelijk nooit gevallen, omdat het gewoonweg onmogelijk is om de ernstig geestelijk gehandicapten buiten een instelling te plaatsen. Als het MHP zegt dat wij te weinig voor de medisch specialisten hebben gedaan, dan is dat omdat zij die vooral in hun eigen achterban hebben. Wij hebben nu eenmaal veel werknemers uit de thuiszorg. En je kunt zeggen wat je wilt, maar onze onderhandelingen hebben wel geleid tot een aanzienlijke verlaging van het aantal ontslagen in die sector."

Tot slot: u heeft een tegenstander in de strijd om het voorzitterschap van de FNV. Ton Heerts heeft zich gisteren kandidaat gesteld. Wordt het een felle strijd?
"Ik had het verwacht. Ik ben er vooral blij om dat de leden nu een voorzitter kunnen kiezen, en dat deze niet langer door het bestuur wordt benoemd."

En als u het niet zou worden, blijft u gewoon voorzitter van Abvakabo?
"Zo is het."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden